Svenska kravet: Porta Ryssland från OS

Publicerad 2017-09-14

Ryssland har inte bistått i dopning-utredningen av sina egna atleter.

Nu kräver Sverige – tillsammans med 15 andra länder – att IOK portar Ryssland från OS 2018.

– Vi måste med alla medel se till att Ryssland och de inblandade ryska idrottarna inte undkommer straff, säger Matt X Richardson, chef för Svensk Antidoping, i ett pressmeddelande.

Alexander Legkov

I det gemensamma uttalandet – som bland annat amerikanska USADA och brittiska UKAD och står bakom – menar antidopningsbyråerna att den ryska diton misslyckats rejält med att utreda sina egna aktiva.

”En nation bör inte få delta i de olympiska spelen när de medvetet bryter mot regler och förstör för dopningsfria utövare”, står det bland annat att läsa i det gemensamma uttalandet.

”Felbehandlingen av den ryska dopningskrisen har fått utövare runtom i världen att fråga sig om reglerna överhuvudtaget har slagkraft, och om deras grundläggande rätt till en ren idrott spelar någon roll.”

”Vore förödande”

Sedan OS i Sotji har det rapporterats om systematiskt förstörande av prover och bevis, och en stor del i uppropet har att göra med att Ryssland varit obenägna att bistå IOK i deras egen utredning av de ryska idrottarna.

– Det vore förödande för det internationella antidopningsarbetet om vi tillåter Ryssland att delta i OS 2018 när landet inte varit samarbetsvilligt i utredningen om dopninsghärvan i Sotji, säger Matt X Richardson, chef för Svensk Antidoping, i ett pressmeddelande.

Gruppen öppnar dock upp för att ryska atleter som tydligt samarbetat i arbetet mot dopning ska kunna tävla under olympisk flagg.

”Är oacceptabelt”

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté, ser positivt på att bland andra Svensk Antidoping agerar och sätter krav på IOK.

– Rent generellt tycker vi det är jätteviktigt att antidopningsarbetet fortgår och att de som har fuskat åker fast.

Vad säger du magkänsla, tror du att Ryssland portas från OS?

– Det är för tidigt att säga. Det väsentliga i just den här härvan är att Sotji-OS utreds på rätt sätt och att de skyldiga döms. Lika solklart är att man vill att alla idrottsutövare som fuskar åker fast.

Hur mycket pratar man om dopning bland svenska idrottare? Är man oroliga för att motståndare kommer vara dopade i Pyeongchang i februari?

– Jag tror att många känner en viss frustration och obehag kring att fusket har pågått så pass länge och varit så pass utbrett. Dopning är oacceptabelt i alla dess former, säger Peter Reinebo.

Kräver ryskt samarbete

Tidigare i veckan avslöjades att 95 av 96 dopningmisstänkta ryssar kan frias från dopning på grund av bristande bevis i den utredning som beställts av WADA – och utförts av juristen Richard McLaren.

Utredningen har stött på patrull på grund av ryska myndigheters ovilja att samarbeta.

I det gemensamma kravet från 16 länder – inklusive Sverige – tar man framför allt upp tre punkter som WADA tagit fram, och som Ryssland måste gå med på för att delta i OS. (Se faktaruta)