Adrenalinstinn Rickardsson nöjd

Uppdaterad 2018-12-29 | Publicerad 2008-12-31

Södergren bästa svensk – på 17:e plats

Efter 4,6 kilometer var Daniel Rickardsson i täten i nyårsaftonens tävling i Nove Mesto.

Men i mål (15 kilometer) hade han rasat till 20:e. Anders Södergren kom före, på sjuttonde plats.

– Jag är rätt nöjd ändå. Det var onödigt att öppna så hårt men det var adrenalinet som pumpade, säger han till TT.

Anders Södergren.

När Tour de ski på nyårsaftonen fortsatte med 15 kilometer klassiskt i tjeckiska Nove Mesto såg det väldigt bra ut för svenskarna till en början.

Daniel Rickardsson ledde vid 4,6 kilometer och var då fem sekunder före Anders Södergren som låg femma. Men sedan tappade båda åkarna rejält och var till slut drygt 40 sekunder efter segrande tysken Axel Teichmann. Södergren på sjuttonde plats, Rickardsson på tjugonde.

– Södergren startar tidigt och har svårt med översikten. Sedan hade han stora problem med ryggen under loppet och det gjorde sitt till, säger förbundskaptenen Joakim Abrahamsson till TT.

Lugnt från start

– Sedan gör Daniel det väldigt bra och han etablerar sig alltmer. Marcus Hellner (32:a i loppet) visar att han blir bättre och bättre i klassisk åkning. Även om Hellner och Rickardsson inte är i topp blir de bättre och bättre, det får vi ta med oss, säger Abrahamsson.

Inför loppet var tanken att Rickardsson skulle ta det lugnt från start men den taktiken övergav han på en gång. Ett tag var han till och med i ledningen, helt i onödan enligt honom själv:

– Jag öppnade väl lite väl hårt men tycker ändå att jag höll i hyfsat. Så jag är rätt nöjd. Det är en av mina absolut bästa klassiska tävlingar, säger Rickardsson.

Ingen tätstrid

Tour de ski fortsätter med sprinttävlingar i Nove Mesto på nyårsdagen men ingen av svenskarna har något att göra med den totala tätstriden. Tysken Teichmann gjorde en stark insats och var i mål fem sekunder före norrmannen Martin Johnsrud Sundby på andra plats. Teichmann tog sig upp från tionde till andra plats i totalställningen och är bara sexton sekunder bakom totalledaren, schweizaren Dario Cologna. Cologna kom på femtonde plats i nyårsaftonens lopp men är en stark sprinter och har mycket att hämta på nyårsdagens sprint. Där har svenskarna förhoppningar om att det ska gå bättre än sprinten i måndags. Daniel Rickardsson hoppas att det nya året ska börja lika positivt som 2008 slutade:

– Sprint är väl inte min grej egentligen, i måndags kändes det halvtrögt. Men jag hoppas att jag ska kunna komma bland de 30 bästa så att jag kan sno åt mig några bonussekunder.