Begränsa VAR:s inflytande!

Publicerad 2023-10-05

Hello från London!

I veckan har jag funderat på det här med klimathotet, förintelsen, vaccin... och kan vi ens lita på att Jorden är rund eller är den faktiskt platt?


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!


Att leva i förnekelse (eller tvivla) är inget nytt för människan, men anmärkningsvärt 2023 eftersom information och evidens aldrig har varit mer lättillgängligt.

Möjligen lite för lättillgängligt. Nuförtiden synas all påstådd fakta med stor skepsis, särskilt om den inte överensstämmer med ens egen livsåskådning.

Det spelar knappt roll om avsändaren så är professor i klimatologi, för enligt någon socionom på Twitter har naturkatastrofer faktiskt inte alls ökat.

Röstar du rött eller blått? Håller du på Liverpool eller Tottenham?

I vår samtid har myntet alltid två sidor och rädslan för dolda agendor är påtaglig. Två, tre, fyra par ögon ser världen på helt olika sätt.

Inte konstigt att VAR – som introducerades med löfte om att utradera fotbollens mänskliga brister – inte lyckas leverera vad det lovar.

Det går att föreställa sig paniken som utbröt i arbetsrummet på Stockley Park förra helgen, när domare Simon Hooper vinkade åt Tottenham att sätta igång spelet mot Liverpool, i tron att linjemannens känsla att Luis Diaz hade varit offside visade sig stämma.

Totalt kaos följde. En hel värld undrar hur TVÅ utbildade domare vid tv-skärmarna kunde misslyckas så fatalt med att kommunicera faktumet att målet borde ha godkänts.

Berodde det på jetlaggen från uppdraget i Förenade Arabemiraten några dagar tidigare (vilket har satt igång en diskussion om huruvida domare verkligen bör frilansa)?

Ren inkompetens?

Om VAR inte fanns hade kanske tränare Jürgen Klopp ändå stått sammanbiten efter slutsignal och frågat sig om killen som höjde flaggan håller måttet på denna nivå.

Men det hade varit betydligt enklare att acceptera ett sådant uppenbart mänskligt misstag – detta var ren parodi.

Det primära syftet med VAR är tämligen lättbegripligt, att fler beslut ska bli så kallat rätt. Domarna kan missa saker i stundens hetta, som kollegorna framför skärmarna plockar upp och åtgärdar.

Jürgen Klopp är missnöjd över domslut.

Men går det alltid att hugga fast vad som är rätt och fel inom fotboll?

Var börjar och slutar människan involveras?

Tidigare i höst godkändes exempelvis Nathan Akés mål mot Fulham, trots att lagkamraten Manuel Akanji var offside och tydligt stod i vägen.

Tränare, medspelare, motståndare, experter – ja, till och med PGMOL:s högsta chef – menade alla att det var ett vansinnigt domslut. De som satt i VAR-rummet höll uppenbarligen inte med.

Det kanske mest subjektiva vi har, handsregeln, ska vi inte ens prata om.

Och kommer ni ihåg när spelare även föll offer för armhåls-offsides, som tvingade domarorganisation att skriva om regelboken?

Däri finns ett annat problem, att Premier League-lag varje vecka blir försökskaniner i jakten på en fotboll utan defekter. Det där regelverket har reviderats ett antal gånger sedan 2019, utan att kritiken har dämpats märkbart.

Just nu känns det mest som att vi går i cirklar. Kanske för att perfektion är ett onåbart mål trots vår digitala tidsålder. Att den mänskliga sidan alltid kommer lysa igenom i fotboll, inklusive dess brister.

Är det då inte lika bra att VAR:s inflytande begränsas?

Här kommer veckans tips!

... Jag är ingen större golfentusiast, men det säger mycket om intresset i England när Premier League tvingas flytta på sig för att bereda plats för Ryder Cup. Dessutom var det längesedan jag såg en svensk dominera tabloiderna så pass som Ludvig Åberg har gjort den senaste veckan (britterna har dock svårt med uttalet av hans efternamn).

... Egentligen är jag inte förvånad, men likväl oerhört imponerad över att kollegan Kalle Karlsson är på väg att föra Västerås SK till allsvenskan. Det finns människor med bra fotbollsöga, och så finns det några som är på en annan, betydligt högre nivå. Kalle tillhör definitivt den skaran.

Vi hörs om några veckor igen!

/Frida


Sportbrevet skrivs av Sportbladets profiler och skickas ut en gång varje vecka via mejl – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial. Det här är ett smakprov, för att inte missa nästa brev – signa upp dig HÄR!