”Han kan bli hur bra som helst”

19-årige Oskar Wikblad tremålsskytt för Edsbyn

Publicerad 2017-02-28

Oskar Wikblad gjorde tre mål och skickade Edsbyn ett steg närmare SM-semifinalen.

Efteråt höjdes 19-åringen till skyarna.

– Han kan bli hur bra som helst, säger tränaren Thomas Liw efter 7–4-segern.

Thomas Liw trodde inte sina ögon. Han stod på läktaren och fick i pausen under en ungdomsmatch se en 14-åring skrinna ut på isen med en kompositklubb. Han var klädd i jeans och barhänt, men det hindrade honom inte från att prickskjuta bollarna i mål.

– Det där kommer bli en bra spelare, tänkte jag.

Edsbyns tränare visste inte hur rätt han skulle få. Oskar Wikblad, som den där pojken heter, har nu blivit 19 år och vuxit till en nyckelspelare i elitserielaget.

Under tisdagskvällen gjorde han tre mål när Edsbyn besegrade Broberg med 7–4 och återtog ledningen i kvartsfinalserien.

– Det var första gången jag gjorde ett hattrick i en slutspelsmatch. Det var skönt, säger Oskar Wikblad.

”Möter otroligt bra lag”

Slutresultatet 7–4 berättar om en viss klasskillnad, men sanningen är att Edsbyn fick slita för segern. Knappt tio minuter återstod av matchen när Erik Jonsson reducerade till 5–4 och gav Broberg nytt hopp.

– Vi är inne i ett litet krig med dem, så det är skönt att leda med 2–1. Vi möter ett otroligt bra bandylag och visste att det skulle bli tufft, säger Wikblad.

Vad har du för drömmar med bandyn?

– Det största målet är att få ta ett SM-guld med Edsyn. Det vore fantastiskt när man kommer härifrån och vet vad bandyn betyder för bygden, säger Oskar Wikblad.

”Fysiskt praktexemplar”

Thomas Liw sparade inte på lovorden till 19-åringen efter matchen.

– Jag har följt honom på nära håll och han var riktigt bra i dag. Ja, han gör en jättematch. Han gjorde tre mål och många andra bra saker. Han är ett fysiskt praktexemplar, han har tekniken, han har skottet, han har snabbheten... Han är redan bra och kan bli hur bra som helst, säger Edsbyns tränare.