Svenska guldhjätarna slutar i landslaget

Publicerad 2015-04-24

Nelson slutar helt och hållet

Johan Olsson är inte den ende herråkaren som lämnar längdskidlandslaget. Även Daniel Richardsson och Lars Nelson hoppar av.

– Lars saknar motivation och Daniel kommer gå in för långlopp, säger förbundskaptenen Richard Grip.

När skidlandslagets trupper presenterades idag saknades Daniel Richardsson och Lars Nelson. Därmed har tre åkare från Sveriges fantastiska guldlag från OS i Sotji lagt av inför årets säsong.

Richardsson uttryckte direkt efter VM i Falun en tveksamhet om att fortsätta i landslaget. Nu står det klart att han istället väljer att fokusera på långlopp.

– Det är inget mästerskap i år. För att hitta ny motivation satsar Daniel på  långlopp. Men vi får se. Han kanske kommer vara med på någon värlscuptävling om det passar i hans planering, säger Richard Grip.

Falun var målet

Lars Nelson väljer att lägga av helt, bara 29 år gammal.

– Jag trappade upp min satsning för några år sedan för att orka motivera mig till att träna så mycket som krävs. Då satte jag upp VM i Falun som slutmål. Nu när jag genomfört det har jag funderat under våren och kommit fram till att jag är nöjd, säger Lars Nelson till Expressen.

Han fortsätter.

– Det räcker helt enkelt för mig. Jag har inte motivationen till att fortsätta satsa på den här nivån. Samtidigt finns det så mycket annat som lockar.

Falun-Borlänges Simon Andersson och Stockviks Anders Svanebo tar plats i laget efter de namnkunniga avhoppen.

Hur påverkar det här landslaget?

– Vi tappar två individer i ett lag som var med och tog OS-guld. men jag tycker att vi har ett intressant gäng som är motiverade att göra ett hårt jobb. Och det är det som kommer krävas om vi ska fortsätta vara en av världens bästa nationer , säger Ricahrd Grip.

Sprintsatsning

Efter att ha utvärderat den gångna säsongen blir en av förändringarna i landslaget att en riktad sprintsatsning görs, med fyra gemensamma läger. Framför allt på herrsidan var sprintresultaten svagare än vanligt i vinter.

"Vi vill höja kvaliteten på sprintträningarna och skapa möjligheter till flera och tuffare utmaningar i tävlingslika situationer, man mot man och kvinna mot kvinna. Vi tror att den här modellen med att optimera för sprintarna ska ge effekt", säger Grip.

På damsidan hade distansåkaren Maria Rydqvist bestämt sig för att sluta, men skid-VM fick henne att ändra planerna.

– Jag har bestämt mig för att fortsätta, säger Rydqvist till aftonbladet.se.

Fyra i VM

32-åringen var reserv inför VM och fick chansen när Anna Haag blev sjuk. Hon kom fyra på 10 km i fri stil och var med och tog silver i stafetten.

– När VM gick bra och med hela säsongen som känts bra så blev jag inspirerad. Jag känner att det finns mer att utveckla. Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul. Det är svårt att inte fortsätta med något som är väldigt kul.

Att hon planerade för att lägga av berodde på svårigheterna att få ihop livspusslet med skidåkningen och familjen med två små barn.

Hon säger att hon nu tar ett år i taget.