Wennerholm: Största sömnpillret jag sett

Var bara Nyquist som stack ut i Sverige

MOSKVA. Sverige slår Norge med 3-2 och nu är i alla fall kvartsfinalplatsen så gott som klar här i VM.

Det var den goda nyheten.

För den här rekordtidiga matchen blev det största sömnpiller jag sett hittills i VM.

Det var som om slow motion-knappen kvar intryckt nästan hela matchen.

Nu blev det två dramatiska minuter av totalt 60 och det var när norrmännen tryckte på i sex mot fem i slutet och precis hade reducerat till 2-3.

Då fick Jacob Markström jobba mer än han gjort på hela matchen tidigare.

Norrmännen hade även en kvitteringspuck inne som såg helt korrekt ut. Men då hade domaren varit för tidig med att blåsa av spelet.

Skandal vill jag inte kalla det, det händer med jämna mellanrum. Men svenskarna fick definitivt hjälp av mannen i randigt.

Och det var väl tur att det ändå blev lite dramatik att skriva hem om till slut.

Men jag hade sett fram mot en match där norrmännen skulle gå på hörntänderna redan från start nu när de hade chansen att slå storebror och hade häng på en kvartsfinalplats.

Men de hade varken viljan, kraften eller kunskapen att hota Sverige.

Inte förrän det var för sent.

Det två första perioderna var så händelsefattiga att jag förstår om folk somnade där hemma i tv-sofforna.

Det var bara Gustav Nyquist som stod ut de gånger han var på isen.

Detroits minst kände svensk har varit Tre Kronors klart bästa spelare så här långt in i turneringen.

Det är toppklass på det mesta han gör.

Och det var typiskt att det var han som bröt mönstret i en match, som var seg som sirap.

Redan 56 sekunder i andra perioden stack han fräckt in framför Lars Haugen i det norska målet, fick hjälp av en norsk klubba och det var 1-0 till Sverige.

Men sedan somnade Tre Kronor om igen.

Det var som om ingen riktigt var vaken än och mer ville spara kraft till matchen mot schweizarna i morgon.

Nu hade inte heller svenskarna någon anledningen att ligga på och blotta sig i onödan.

Det ansvaret låg på Norge, men jag såg inget riktigt jävlaranamma mer än några korta minuter efter att Mats Roselli-Olsen reducerat till 1-2 efter 3.41 i tredje prerioden och så under dramatiken där i slutet.

Då blev det äntligen luft i ladan.

Bara skrällar kan ställa till det

Sverige är väl inte helt klart för kvartsfinal än, men det ska mycket till om inte de elva poäng laget redan tagit ska räcka.

I så fall krävs några riktiga skrällar i slutomgångarna och att svenskarna förlorar de två matcher som är kvar. Mot Schweiz söndag kväll och mot ryssarna på tisdag.

Laine-show

Finland är i alla fall klara efter 3-1 mot Frankrike i den andra "lunchmatchen" i St Petersburg.

Och två nya poäng av underbarnet Patrik Laine som hade 1+1.

Men en seger är en seger och jag hade tippat 4-2, så det var ju ganska nära med tom norsk kasse i slutet.

Nu går vi tillbaka till normala hockeytider. När svenskarna möter Schweiz på söndagen startar matchen 20.15 lokal tid här i Moskva och 19.15 hemma i Sverige.