Idrottens vädjan: Gör oss inte till OS-gren

Publicerad 2020-12-02

Parkour i födelsestaden Paris – här utfört av Chau Belle, en av grundarna.

På måndag kan parkour blir en OS-idrott.

Mot många aktivas egen vilja. Organisationen Parkour Earth vädjar nu till IOK om att inte inkludera idrotten i OS-programmet 2024.

OS-programmet förändras ständigt. Till de försenade spelen i Tokyo är klättring, surfing och skateboard bland de nya idrotterna som gör entré under OS-ringarna.

Och på samma urbana, ungdomliga linje har parkour lyfts fram som ett tänkbart tillskott till OS i Paris 2024. Platsen där idrotten föddes på 90-talet som en träningsmetod i stadsmiljö där utövaren tar sig fram från en plats till en annan på smidigaste och snabbaste sätt.

”Intrång och missbruk”

Men idrotten, som i grunden aldrig varit en tävlingsidrott, är själv splittrad. Det internationella förbundet Parkour Earth skriver i ett öppet brev att man inte vill bli en OS-idrott. Det skulle nämligen innebära att man gör det under Internationella gymnastikförbundets (FIG) flagg. Parkour Earth menar att gymnastikförbundet tagit över idrotten på ett ”fientligt sätt”.

”Tyvärr fortsätter FIG:s intrång och missbruk av vår sport”, skriver man i brevet inför IOK:s möte på måndag nästa vecka.

”Som ni vet är Parkour en egen och självständig idrott och kan som sådan inte ses som en underdisciplin till gymnastik eller någon annan idrott”, fortsätter man.

”Naturlig plats”

FIG å sin sida har redan planer på ett första VM i japanska Hiroshima i mars.

”Samarbetet har en naturlig plats eftersom flera gymnastikförbund som är en del av FIG redan erbjuder parkour”, skriver Internationella gymnastikförbundet.

I Sverige finns Parkour under gymnastikförbundets organisation där man också anordnar bland annat SM-tävlingar. Gymnastikförbundets generalsekreterare Pelle Malborg menar att infasningen har bjudit på en hel del friktion.

”Vad är det här för filurer?”

– Parkour och freerunning är lite som gymnastikens snowboardåkare, de vill inte vara så styrda av regler som idrotten i stort och inte minst gympan där vi har mycket regelverk. Och från gymnastikens sida var det många som undrade vad det här var för filurer som inte sträcker på vristerna.

– Men många föreningar har anammat det och säger att det tillför verksamheten mycket. Och likaså ser parkourutövarna fördelar med att komma in i en färdig struktur.

Följ ämnen i artikeln