”Ingen avrättning – det är hämnd”

Publicerad:
Uppdaterad:
Navid Afkari.
Foto: Privat
Navid Afkari.

SPORTBLADET

Över hela världen hörs protesterna: avrätta inte Navid Afkari.

Nu svarar en talesperson för iranska rättsväsendet:

– Det är ingen avrättning. Det är hämnd.

Det är i skrivande stund oklart om Navid Afkari lever. Brottaren skulle avrättas i går, men än finns ingen bekräftelse på om så har skett.

Hans fall har upprört folk över hela världen. I augusti 2018 deltog han i en fredlig demonstration i staden Shiraz. Där ska han ha slagit ihjäl en säkerhetsvakt, enligt myndigheterna i Iran som dömde honom till två dödsstraff.

IOK och internationella brottarförbundet har protesterat. 24 000 personer har skrivit under en protestlista och USA:s president Donald Trump har vädjat att Afkari ska benådas.

Hävdar att han blev torterad

En talesperson för Irans rättsväsende bemöter nu protesterna.

– Navid Afkaris straff är ingen avrättning. Det är hämnd. Även om essensen är densamma är det olika saker juridiskt eftersom han har dödat en person, säger talespersonen enligt nyhetsbyrån YJC.

Afkari har erkänt dådet, vilket han menar var en följd av omfattande tortyr. Men enligt Irans domstolar är erkännandet giltigt.

– En oskyldig person mördades av Afkari. Om folk är inriktade på humanitära åtgärder, så varför påpekar ingen att personen som dödades var oskyldig och mördades utanför sitt eget hem? säger talespersonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE