Nico Hülkenberg gör comeback i Formel 1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN

Nico Hülkenberg gör comeback i F1.

Han ersätter Sergio Perez som testats positiv för covid-19 och nu sitter isolerad.

– Jag gillar en rejäl utmaning och detta är verkligen en, säger tysken.

Tysken lämnade F1 och Renault efter förra säsongen, men redan i dag kliver han ner i cockpit igen. Det skriver tyska motorsporttotal. 32-åringen som har kört 177 F1-lopp under tio säsonger fick frågan när Racing Points mexikanske förare Sergio Perez i går testades positiv för COVID-19.

Perez hålls nu isolerad och måste enligt brittiska hälsomyndigheterna sitta i karantän. Därmed missar han söndagens lopp på Silverstone och möjligen även det lopp som avgör på samma bana kommande söndag.

– Detta är en av de mest sorgliga dagarna i min karriär, twittrar mexikanen.

– Jag följde alla anvisningarna från FIA och stallet efter Ungern GP när jag reste till Mexiko för att besöka min mamma under två dagar. Hon har varit med om en svår olycka och jag besökte henne när hon hade lämnat sjukhuset. Sedan återvände jag till Europa och jag följde samtliga protokoll. Jag vet inte var jag fick det, jag har inga symptom alls. Detta visar hur sårbara vi alla är.

Nico Hülkenberg ersätter Sergio Perez i F1

Nico Hülkenberg lämnade F1 efter förra säsongen, han har länge arbetat för att göra en comeback, antingen i år eller nästa år. Den här helgen skulle han ha genomfört ett GT-test på Nürburgring och var på väg tillbanan - med hjälmen i bagaget. När samtalet från Racing Point kunde han köra direkt till flygplatsen, resa vidare till Storbritannien. Klockan 22.00 i går torsdag genomförde han ett coronatest. Testet var negativt och han är redo för comeback.

– Jag fick samtalet för mindre än 24 timmar sedan så det känns lite surrealistiskt för mig, men jag gillar en härlig utmaning och detta är absolut en sådan, säger Nico Hülkenberg som inledde med att köra in bland de tio främsta under båda träningarna.

– Självklart är detta en svår situation för Racing Point och för Checo. Han är en kompis till mig, en gammal teamkollega och jag hoppas att han snart är frisk. Jag kommer att kliva in och göra det bästa jag kan för teamet.

I morse besökte han Racing Points fabrik, som ligger i närheten av Silverstone, för att testa sin sits, köra i simulatorn och även genomföra det pappersarbete som krävs för att han ska få den superlicens som FIA kräver av samtliga F1-förare.

Nico Hülkenberg känner teamet bra, han var testförare där 2011, han tävlade för det 2012 och även mellan 2014 och 2016. Även om han tagit en pole position och kört det snabbaste varvet vid två tillfällen är han den F1-förare som kört flest F1-lopp utan att ta en pallplats.

Annas motor - veckans snackisar

Pole position

Lewis Hamilton
Han har sex segrar i Storbritanniens GP, tar han en till i morgon blir han den förare i F1-historien som vunnit sitt hemma-GP flest gånger. I nuläget delar han förstaplatsen med Alain Prost, som vann Frankrikes GP sex gånger.
2) Fabio Quartararo
Två segrar på lika många lopp i motoGP och dessutom tog sig Valentino Rossi tillbaka till prispallen.
3) IndyCar
Stora förändringar i kalendern, nästa helg blir det två lopp i Ohio, det tillkommer två lopp på ovalen i Ilinois och ett på Indianapolis Motor Speedway. Tävlingarna i Portland och Kalifornien försvinner.

4) Nico Hülkenberg
Sergio Perez testades positivt för COVID-19, därmed kan han inte köra helgens lopp. Racing Point ersätter honom med tysken som lämnade F1 efter 2019 och som kört 177 F1-lopp. Hulken kommer att tävla även nästa helg, om Perez inte testar negativt innan dess.

5) Mick Schumacher
Två pallplatser i Ungern, nya möjligheter i Storbritannien den kommande helgen och F2-föraren får beröm.
– Han kör klart bättre än förra året. Han visar framsteg, säger Ferraris stallchef Mattia Binotto.

6) WRC
Tysklands VM-rally kan mycket väl avgöras helt utan publik, Turkiets VM-rally flyttas fram till den 18-20 september och 2021 förändrar Rally Monte Carlo 85 procent av specialsträckorna. För 2021 är nio VM-lopp bekräftade, ett av dem är Rally Sweden.
7) Johan Kristoffersson
Ett inhopp i Porsche Carrera Cup gav honom två segrar, en fin uppladdning inför comebacken VM i rallycross som startar i med en doubel header i Höljes 22-23 augusti.

8) Linus Lundqvist
Fem race amerikanska Formula Regional Americas, fem segrar. I helgen kör han tre nya lopp i Alabama. En seger i mästerskapet ger en plats i Indy Lights 2021.
9) Sebastian Eriksson
27-åringen gör säsongsdebut i samband med VM-premiären i Höljes.
– Jag är verkligen glad att få komma tillbaka till Höljes. Det är den mest klassiska banan i världen, och i år får vi dubbla chanser att vinna när man kör en så kallad ”double header”, säger han.
10) Dino Beganovic
Äntligen är det dags för den svenske Ferrariföraren att debutera i formelbil. 16-åringen tävlar för Prema i Formel 4, men är en del av Ferraris juniorprogram. Premiären körs på Misano.

Motorstopp

Ferrari
President John Elkann är tydlig. Ferrari kan inte konkurrera om några segrar F1 2020, inte 2021 heller. Målsättningen är att vara tillbaka i toppen till regeländringen 2022. Därför genomför man nu omstruktureringar inom organisationen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE