Slovenien besegrade medaljfavoriten Danmark på hemmaplan.

Därmed öppnades Sveriges grupp upp direkt.

Handboll

Experten Martin Frändesjö tippade i Bladets handbollspodd i dag att det här kunde bli skrällarnas EM.

Han ser ut att få rätt för EM inleddes med en rejäl överraskning när hemmanationen Slovenien besegrade medaljfavoriten Danmark i den första matchen i Sveriges grupp B (även om inte Frändesjö hade förutspått just den knallen.

Det blev en rysare från början till slut där inget lag hade ledningen med mer än två mål förrän Slovenien gjorde 27–24 med mindre än fyra minuter kvar.

Handbolls-EM: Spelschema och tv-tider

Slovenskorna, ivrigt påhejade av både arenas speaker och hemmapubliken i det slovenska handbollsnästet Celje, bjöd på ett ramstarkt försvar framför allt i andra halvlek där de danska niometersspelarna knappt vågade skjuta till slut trots att Sloveniens försvar var väldigt ”platt”.

Och det mesta av det som slank igenom tog veteranmålvakten Branka Zec hand om, 16 år efter sin landslagsdebut. I andra halvlek släppte hon bara in tolv mål när slutresultatet skrevs till 28–26 (15–14).

Slovenskorna visade också upp en oväntad bredd när man tog kommandot i andra halvlek under en period där storstjärnorna på nio meter, Ana Gros och Elizabeth Omoregie, satt bänkade.

Sverige möter Serbien klockan 20.30 i kväll.