Lördagens SM-final kan bli den sista

Högaktuellt med återgång till bäst av fem matcher

Uppdaterad 2017-05-25 | Publicerad 2017-05-24

På lördag spelas SM-finalerna i handboll för damer och herrar.

Det kan mycket väl vara för sista gången.

– För mig väger det över att ändra till bäst av fem matcher, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll.

År 2005 infördes SM-finaldagen i handboll.

Då gick man från att spela en finalserie i bäst av fem till en final på dam- respektive herrsidan som avgjordes på samma dag i samma arena.

Konceptet blev en omedelbar succé.

Men tolv år senare ifrågasätts nu formatet allt mer inom handbolls-Sverige och lördagens finalfest i Malmö kan bli den sista i sitt slag.

– De senaste åren har vi varit oerhört beroende av Kristianstads framgångar. Vi har haft flyt då rätt lag gått till herrfinalen. Damlagen säljer 300-500 biljetter per lag i bästa fall. Det vill till att det är två herrlag som lockar 3000 åskådare var. Den dag det inte är så faller både ekonomi och själva arrangemanget, säger Peter Gentzel, vd på Svensk Elithandboll (SEH).

Dubblar intäkterna med matchserie

Damfinalen har utvecklats till en förmatch till herrfinalen och på lördag är det, med hänsyn till tv-bolagen, avkast redan klockan 12.45.

– När damerna springer in till finalen kommer det att vara högst 1000 personer, sen är det kanske 2200 när slutsignalen går och när prisutdelningen sker har många gått ut igen, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof, som är framme i sin tolfte raka damfinal.

Argumenten blir allt fler för en återgång till en matchserie (se tilläggsrutan nedan).
Inte minst sedan årets semifinaler dragit mycket publik.

– På herrsidan skulle finallagen dubbla de pengar de får i dag om de spelar en finalserie. Damernas skulle definitivt också göra det, säger Gentzel.

Med alla nya arenor med plats för 3000-5000 åskådare är förutsättningarna också helt annorlunda nu jämfört med för tolv år sedan.

– På damsidan skulle lagen dessutom få ett fantastiskt stöd av sin hemmapublik och få den uppskattning de ska ha, säger Gentzel.

– För damernas del har en final spelat ut sin roll, säger Albrechtson.

Sportsligt rättvisare med matchserie

Gentzel:

– Och sportsligt är det mest rättvist med en finalserie. Det skapar förutsättningar för att det bästa laget blir mästare och representerar Sverige i Champions League.

Det tunga argumentet för en finaldag är den uppmärksamheten man får på ett riksplan, inte minst medialt.

Nikolas Larsson, klubbchef i Kristianstad, har gjort en utredning på uppdrag av herrligans styrelse där han ställt samman fakta för de olika alternativen. Han och Kristianstad vill ha en återgång till bäst av fem matcher i framtiden.

Finalmotståndarna Alingsås vill fortsätta med en final ett tag till.

– Vi vill gärna ha fem matcher när ligan och alla lag är mogna. Så är det inte i dag, säger klubbchefen Christer Mårtensson och får medhåll av kollegan i RIK:

– En final i två-tre år till. När alla sedan har nya arenor går vi över till fem, säger Tony Larsson.

Deadline: 9 juni

Ystads IF förespråkar också en final i fortsättningen medan Ola Månsson, tränare för damfinallaget Höör, gärna vill ha en matchserie.

Det är elitklubbarna som äger frågan. På fredag träffas herrklubbarna för att diskutera den och på söndag är det damernas tur. Frågan är hur herrklubbarna gör om damerna väljer att gå över till en matchserie.

För första gången tar nu Gentzel ställning offentligt.

– För mig väger det över att ändra till bäst av fem, framför allt för damerna men även för herrarna, säger vd:n.

Senast den 9 juni måste man ha tagit ett beslut om man ska ändra finalupplägget redan till nästa säsong.