Tyske förbundskaptenens kritik mot Johaug: ”Borde införa en BMI-gräns”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Peter Schlickenrieder kräver att en BMI-gräns införs.

Utspelet kom inför tyska journalister i tisdags, när Therese Johaug knipit VM-guldet på 10 kilometer fristil.

– Jag tycker de är dåliga förebilder, säger Schlickenrieder enligt Sport1.

Tyska medier uppmärksammar de uttalanden som Schlickenrieder, före detta längdåkare med OS-silver i sprint 2002 som bästa merit, gjort kring längdåkarnas vikt under hemma-VM i Oberstdorf.

”Mycket smala idrottare”

Det ska vara på frågor kring Therese Johaugs dominans som ämnet kom på tal. Den tyske förbundskaptenen säger sig inte ha någon förklaring till norskans framgångar, men gör sedan direkt ett utspel om BMI - vilket är ett mått på vikt i förhållandet till längd, och där det finns referensmått för normalvikt, undervikt, övervikt och fetma.

– Vid en viss viktbegränsning skulle jag inte låta idrottare tävla, säger han enligt den tyska sajten Sport1.

Peter Schlickenrieder (till vänster) på OS-pallen 2002. Tor Arne Hetland, Norge, tog guldet och italienaren Cristian Zorzi bronset.
Foto: DARRON CUMMINGS / TT NYHETSBYRÅN
Peter Schlickenrieder (till vänster) på OS-pallen 2002. Tor Arne Hetland, Norge, tog guldet och italienaren Cristian Zorzi bronset.

Han uppger själv att han oroas för åkarnas hälsa – och säger att framförallt skandinaviska toppåkare, så som Therese Johaug och Frida Karlsson, är dåliga förebilder.

– Vi har några mycket smala idrottare i spelet. Jag tror att vi kan se en tendens, säger han.

”Sunda och friska”

När norska landslagschefen Espen Bjervig ombedees uttala sig om Peter Schlickenrieders kritik förklarar han att alla norska åkare genomför hälsotester.

– Jag har inte sett kommentaren, så jag ska inte uttala mig som det. Men åkarna som tävlar för Norge är sunda och friska och redo att åka skidtävlingar, säger han till Expressen.


Publicerad:

LÄS VIDARE