EU-förbud kan gynna Sveriges motståndare: ”Ingen som vet”

Av: Ibraheem Alsalman

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryssland, Kina och USA kan få en fördel från och med nästa skidsäsong.

Detta sedan EU beslutat att förbjuda fluorvallorna som innehåller ämnet C8.

– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera, säger den svenska vallachefen Anders Niemi till NSD.

För att få bästa möjliga glid används miljöfarliga fluor-kemikalier, som inte kan brytas ned i naturen. Forskare har varnat för att kemikalierna också kan orsaka störningar på reproduktionen, pubertetens utveckling och immunförsvaret, samt att ökad risk för cancer och ADHD kan förekomma.

Därför förbjöds ämnet PFOS av EU redan för tio år sedan. Och från och med 4 juli 2020 förbjuder man även PFOA, som berör vallning och skidsporten.

”Ingen som vet”

Då kan länder som Ryssland, Kina och USA får en fördel i längdsporten från och med nästa säsong – eftersom de inte har några förbud mot vallan.

– Det är ingen som ännu vet hur det kommer att fungera. Det enda som är klart är att förbudet träder i kraft nästa sommar, svenska vallachefen Anders Niemi till NSD.

1 av 2 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Niemi, till höger, är ny vallachef.

Niemi påpekar samtidigt att Sverige trots förbudet kan köpa in fluorvalla med C8 från till exempel Ryssland, utan att bryta mot lagen. Det är nämligen bara tillverkning som är förbjudet i EU, inte användning.

”Kommer bli avgörande”

– Kortsiktigt kommer ingenting att påverka resultaten. Alla kommer att ha kvar valla och förbudet gäller inte för användning. Man får väl se till att köpa upp lite extra, men sedan tror jag att vallafabrikanterna kommer att hitta lösningen för att tillverka en valla likvärdig den som finns i dag fast utan kolkedjan C8, säger vallachefen.

För norska Dagbladet kommenterade Vegard Ulvang, som är ordförande för längdkommittén i Fis, EU-förbudet.

– Hur vi hanterar de nya reglerna och förbudet kommer vara avgörande för framtiden. Det är vår skyldighet att se till att ingen kommer till skada på grund av fluorvallorna

Frida Karlsson, Natalia Nepryayeva och Charlotte Kalla är tre rivaler som kan få olika förutsättningar.
Foto: BIldbyrån
Frida Karlsson, Natalia Nepryayeva och Charlotte Kalla är tre rivaler som kan få olika förutsättningar.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN