Motorsport

F1 2019 - testerna har inlett säsongen

Toto Wolff hävdar att Ferrari är ultrastarka 2019

Av: 

Anna Andersson

F1 2019 har startat och Ferrari inleder testerna i topp.

Foto: TT

SPORTBLADET

Nu är 2019 igång.

Med testerna i Barcelona – och Ferrari i topp.

– Ferrari ser ultrastarka ut, säger Mercedes teamchef Toto Wolff.

Efter en lång vinter har F1-testerna startat i Barcelona, men ett team finns inte med. Williams här inte klara med sin bil och det mesta tyder på att Williams bil inte kommer att köra något varv innan onsdag och därmed missar de två inledande testdagarna.

– Det är högst troligt att vi befinner oss i en position där onsdagen blir vår första dag p banan, säger teamchefen Claire Williams till motorsportmagazin.com

– Det är en stor besvikelse för oss, men det är den situationen vi befinner oss i och vi jobbar för att vi ska få ut FW42 på banan så snart som möjligt.

F1 2019 har startat och Ferrari toppar testerna

Under måndagens inledande tester visade Alfa Romeo upp sin bil för första gången, den har en lack som påminner om fjolårets Sauber och Saubers namn på bilen gör också det. Den heter C38, där C enligt traditionen står för den första bokstaven i namnet Christiane, hustru till stallets grundare Peter Sauber.

För Alfa Romeo är 2019 en comeback i F1 efter 34 år och det var Kimi Räikkönen som inledde bakom ratten och även snurrade ut i gruset i kurva fem, men därefter hittade han farten och avslutade dagen som den tredje snabbaste föraren.

Snabbast av alla var ett annat italienskt bilmärket, Ferrari. Sebastian Vettel körde ett varv på 1.18,161 och lyckades även köra 150 varv vilket var fler än något annat team.

– Jag såg Vettels tid, det gick riktigt snabbt och han var två sekunder snabbare än alla andra vid det tillfället. Ferrari såg ultrastarka ut under förmiddagen, säger Mercedes teamchef Toto Wolff när han möter media under den första testdagen.

– Men man måste vara disciplinerad. Det är klart att vi alla kikar på varvtiderna och vi är nyfikna Man vill vara längst fram, helst på varje pass, men det är inte det som är meningen under testerna. Det handar om att utvärdera alla nya delar, man kikar på data och utvärderar den information vi får.

Mercedes under första dagens tester till F1 2019

Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Toto Wolff imponeras av Ferrari

Mercedes valde, precis som man gjort under de senaste åren, att låta sina förare dela på arbetet. Världsmästaren Lewis Hamilton körde under förmiddagen och Valtteri Bottas under eftermiddagen.

– Det första intrycket är bra, som tur var så snöar det inte som förra året. VI kan köra varv efter varv och det blir spännande att se vad de nya reglerna för med sig och vi kan konstatera att vi inte ligger allt för långt från fjolårets tider, säger Wolff.

Hans Mercedes har vunnit varje VM-titel sedan 2014, men inför årets säsong har det gjorts ett antal regeländringar och därför tror han på ett jämnare mästerskap.

– Jag förväntar mig att konkurrensen blir extremt hård i år, säger stallchefen.

– Ferrari och Alfa Romeo verkar ha valt ett annat koncept än de andra teamen och det är klart att det finns många innovationer att kika på hus konkurrenterna och det gör vi självklart. Samtidigt får man inte bli förblindad av konkurrenternas lösningar utan man måste stanna vid den egna filosofin och utveckla ditt eget paket.

Testerna i Barcelona pågår fram till på torsdag, sedan väntar fyra dagars paus innan de avslutande fyra testdagarna startar på tisdag den 26 februari.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Mercedes presenterar bilen som ska vinna Formel 1 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Toto Wolff

Sebastian Vettel

Ferrari F1

Mercedes