IOK: Ridsporten måste förändras för att vara kvar i OS

Publicerad 2015-05-12

Malin Baryard

Ridsporten måste förändras för att få vara kvar på OS-programmet, menar IOK som tagit fram flera förslag.

Men ett – att bredda sporten med fler länder – ser Sverige inte positivt på.

– Det gynnar inte sporten. Jag förstår inte syftet. OS är ingen breddtävling, säger hopplandlagets förbundskapten Sylve Söderstrand till Sportbladet.

En mytisk skepnad tagen ur Narnia

IOK kräver att ridsporten förändras för att få vara kvar på OS-programmet.

Flera förslag har tagits fram – och enligt den svenska förbundskaptenen för hopplandslaget är motståndet stort hos de stora länderna, som Tyskland och USA, som gynnas av det nuvarande systemet.

Förslagen presenterades för Internationella ridsportförbundet (FEI) på FEI:s årliga sportforum i slutet av april och får mestadels gehör från svenskt håll.

– Jag håller med om saker och ting ska förändras. En av de sakerna som jag tycker är märklig är resultaträkningen, där man idag har fyra ryttare i varje lag, men räknar bort det sämsta resultatet. Det är helt omöjligt förstå, säger Söderstrand.

– Tänk om man på 4x100 meter i simning och friidrott skulle vänta in den som sprang sämst och räkna bort det resultatet. Då försvinner spänningen.

– Så det är jättebra förslag, som vi drivit många år, säger han.

"Förstår inte mervärdet"

IOK vill att ridsportgrenarna på OS-programmet – dressyr, fälttävlan och hoppning – ska ta mindre tid att genomföra, vara lättare att förstå och man vill få med fler nationer utan att det blir fler deltagare.

Men den utökningen ställer sig Sylve Söderstrand sig negativ till.

– Jag förstår inte mervärdet, då kommer i princip alla med. Asien, arabländerna och öst är långt efter Europa och då det blir för stor skillnad på högsta och lägsta nivå – något som inte gynnar sporten. När man har med hästar i sporten är det ännu viktigare att säkerställa nivån på deltagarna, man får aldrig rubba på respekten för hästarna, som kan bli lidande, säger han.

"Måste anpassa oss"

Helst vill FEI att förändringarna ska göras till alla mästerskap – OS, VM och EM och grundidén i många förslag är att göra sporten lättare att följa.

– Jag tycker förstås att sporten är väldigt publikvänlig, säger framgångsrika ryttaren Malin Baryard-Johnsson till Sportbladet.

– Mycket av den publik som vi har och som kan sporten tycker det. Men kanske kan vi locka till oss en lite större publik och göra det enklare för de som inte är insatta. Att minska antalet klasser är inte fel, säger hon.

– Jag tror absolut att det kan bli bra. Man måste väl vara positiv, är det något som krävs från högre makter måste vi anpassa oss, säger hon.

Det kan ta ett par år innan beslut tas om förändringarna. OS-programmet i Rio de Janeiro nästa år är redan fastlagt. Nästa ridsport-VM går 2018.

En mytisk skepnad tagen ur Narnia