Formel 1-VM 2015

Nu drömmer Rosenqvist om F1

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Nykrönte Europamästaren har vunnit allt: ”Jag är verkligen redo”

Felix Rosenqvist är störst av ­alla.

Europamästaren har vunnit allt och hoppas på att äntligen få vandra vidare mot F1.

– Han kan gå hur långt som helst, säger Stefan ”Lill-Lövis”­Johansson.

Rosenqvist kom som ledare till EM-deltävlingen i formel 3 på Nürburgring och han inledde med att ta pole position i alla tre ­loppen, han omvandlade det till ­lika många segrar och när en ­tävlingshelg återstår är han Europa­mästare.

Det var den enda F3-titeln som han saknade.

– Jag har haft ett bra flyt de sista racen och varit konstant snabbast. Klarar jag av kval och starter bra finns det ingen som kan stoppa mig, jag har så bra fart just nu, säger han.

– Det är fantastiskt att få vinna EM-titeln en helg när jag är snabbast i alla kval och sedan vinner tre lopp också.

”Var en otrolig lättnad”

23-åringen är den första svensken att vinna EM i F3, en tävling som kördes första gången 1975 och som tidigare vunnits av storheter som Alain Prost och Lewis Hamilton. Felix Rosenqvist är dessutom den första förare i historien som vunnit alla de fyra riktigt stora F3-loppen.

– Det var en otrolig lättnad när jag gick i mål. Jag har försökt så många gånger och varit nära. Nu kan jag skriva av F3, även om jag har världsfinalen och EM-avslutningen kvar. Jag har redan vunnit allt som går att vinna, säger han.

– Jag kan titta tillbaka på karriären i F3 och vara nöjd, ingen annan har klarat av det som jag har gjort. Jag hade inte kunnat göra det bättre och nu kan vi kika mot framtiden.

Hur ser den ut?

– Mina chanser på en riktigt bra styrning är bättre än någonsin. Jag samarbetar med Mercedes som kör i DTM och det är ett bra alternativ, men vi ska titta på World Series och GP2 också. Drömmen är att fortsätta köra formelbil och nu bör jag väl ha chansen att ta mig vidare även om det handlar om pengar och politik. Jag känner mig verkligen redo.

21 pallplatser på 30 lopp

Du har sagt tidigare att hela din karriär har handlat om b­akvägar och att du gärna tar en sådan till F1 också. Är det så du känner?

– Jag har resultaten, men min ekonomiska situation är inte den som Marcus Ericsson eller Lewis Hamilton hade. Samtidigt krävs det att man vinner race och titlar, så länge man gör det hoppas jag också att chansen finns. Jag hoppas att jag ska kunna ta samma väg som Marcus.

– F1 är drömmen och jag hade aldrig hållit på med detta om jag inte hade varit en drömmare. DTM är ett gyllene alternativ, men det bästa vore om jag får chansen att jobba vidare mot F1.

Rosnqvists resultat i EM 2015 är imponerande. På 30 starter har han tagit 16 pole positions, stått på pallen vid 21 tillfällen och vunnit 12 lopp. 

– Han är vårt nästa stora hopp, i år har han dominerat mäster­skapet.  Han har förmågan att plocka ut det lilla extra som krävs när han är pressad, säger Stefan ”Lill-Lövis” Johansson som tidigare kört F1 och numera är manager åt Rosenqvist.

– Han kan gå hur långt som helst, har han bara finanserna ­bakom sig så att han kan få rätt styrning på rätt plats. Felix är en dominant vinnare med den ­mentala styrkan och rätt attityd. Nu handlar det bara om omständigheterna, han har visat att han har alla kvalitéer som krävs för att bli riktigt bra.

Rosenqvists alla titlar

Världsfinalen Macau (2014)

Masters of F3 Nederländerna (2011 och 2013)

Grand Prix de Pau Frankrike (2014)

EM-titeln (2015)

ANNONS EXTERN LÄNK

13 rätt - 28 gånger! Skaffa andel i Sportbladets vinnarsystem på Europatipset här.

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Formel 1-VM 2015

Felix Rosenqvist

Motorsport