Luleå vann rond ett i basketfinalen

Publicerad 2018-05-02

Luleå försvarade hemmaplansfördelen i den första basketfinalen mot Norrköping, 77–59.

Matchen avgjordes när grundseriesegraren fick stopp på landslagscentern Joakim Kjellbom.

– 59 poäng. Det är jättebra, sade Tom Lidén om Luleås defensiv.

Fram till halvtid lyckades Norrköping med sin taktik: laget spelade långa anfall, utnyttjade landslagscentern Joakim Kjellbom och bromsade BC Luleås attacker. Hemmalaget, som vann grundserien, ledde i och för sig med 38–34 men det var inte bara glada miner i laget.

Luleå fick inget riktigt flyt på offensiv planhalva.

– Det blir lite statiskt. Norrköping vill dra ned på tempot och om vi hamnar i det får vi problem, sade förre landslagsguarden Håkan Larsson, numera assisterande coach i Luleå, i sändningen på Norrköpings Tidningars webbplats.

”Lämnar mig helt oförsvarad”

Det blev åtskilligt bättre i andra halvlek, men inte främst i anfallsspelet. I stället stängde Luleå vägarna till Kjellbom och Norrköping hade stora problem att göra poäng.

Luleå ryckte till 56–47 efter tre perioder och när Tom Lidén satte två snabba trepoängare i början av den fjärde perioden blev uppförsbacken för brant för bortalaget.

– De lämnar mig helt oförsvarad. Om de fortsätter så blir det en behaglig serie, sade Lidén.

Match två i bäst av sju spelas i Norrköping på lördag.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.