Hoa-Hoa: Sista ingreppet borde nog ha gjorts tidigare

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

När Frank Andersson på 80-talet bodde hos Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren gick han ut för att köpa mjölk.

Det dröjde ett halvår innan han kom hem igen. Utan mjölk.  

– Man fick helt enkelt ta honom för vem han var. Varje gång han gick ut genom dörren så visste man aldrig om han skulle komma tillbaka, säger Hoa-Hoa till Sportbladet.

Igår kväll somnade brottarlegendaren Frank Andersson in i sviterna av en komplicerad hjärtoperation som han aldrig återhämtade sig ifrån. Det var under inspelningarna av realitysåpan ”Farmen VIP” i somras som han blev sjuk och tvingades avbryta sin medverkan.

1 av 5 | Foto: Bj rn Elgstrand / AFTONBLADET / 3170
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och Frank ­Andersson var kompisar. Under Anderssons sista år i livet ­träffades de två inte mycket.

Många sörjer Frank och en av dem är före detta tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, 66, som lärde känna honom när de båda idrottade på 70-talet.

– Jag träffade Frank första gången 1975, vi blev polare för att vi båda var idrottsmän, men de sista åren träffades vi knappt. Jag har hela tiden varit stand-by att ses, men Frank fann aldrig någon ro. Han var alltid på väg någonstans, förklarar Hoa-Hoa för Sportbladet.

Var borta i sex månader

Det finns en klassisk historia om när Frank var hemma hos Hoa-Hoa. Han sa att han skulle ut och köpa mjölk och kom tillbaka sex månader senare. När Frank väl dök upp sa Hoa-Hoa; ”Har du mjölken med dig?”.

– Det kan jag bekräfta att det stämmer till punkt och pricka. Han bodde hos mig ett par gånger på 80-talet, några månader åt gången. Man fick helt enkelt ta honom för vem han var. Varje gång han gick ut genom dörren så visste man aldrig om han skulle komma tillbaka.

Frank Andersson genomgick i torsdags en åtta timmar lång operation på Karolinska sjukhuset, där han fick ett mekaniskt hjälphjärta.

Visste du att Frank var så sjuk som han var?

– Ja, det visste jag. Han var ju sjuk och risig redan för tre år sedan, men den gången gick det vägen. Han hade ju en monstruös grundfysik och han tragglade sig väl fram på det. Men det här sista ingreppet borde nog ha gjorts tidigare.

Frank Andersson blev 62 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE