Red Bull KVAR i F1: De är rädda för oss

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Red Bull stannar i F1 2016.

Men motorproblematiken är fortfarande inte löst.

– Jag hoppas att ha ett besked till slutat av säsongen, säger stallchef Christian Horner.

Red Bull och motortillverkaren Renault dominerade F1 under fyra säsonger och Sebastian Vettel vann förar-VM mellan 2010 och 2013. Sedan gjordes motorreglementet om och Mercedes tog över som det bästa teamet, Renault däremot hade problem att få sitt aggregat att fungera och Red Bull rasade i resultatlistan. I år har Red Bull inte vunnit något lopp och inför de avslutande deltävlingarna i Brasilien under morgondagen och i Abu Dhabi om två veckor är förhoppningarna inte speciellt stora. I år har rubrikerna inte handlat om segrar utan om bråket med motorleverantören, om att de valde att bryta samarbetet och om Red Bulls hot att lämna F1 om de inte får en bättre motor.

– Vi får ingen motor som kan konkurrera eftersom de andra tillverkarna är rädda för att vi ska besegra deras fabriksteam, säger stallets ägare Dietrich Mateschitz till Sport Bild.

Rivalerna säger nej

Mercedes vill inte leverera till det tidigare mästarteamet, Ferrari har erbjudit sig att leverera årets motorer till systerteamet Toro Rosso 2016, men vill inte leverera till Red Bull, Honda stoppas av deras avtal med McLaren, VW funderade på att testa F1, men lämnade förhandlingarna efter den stora skandalen tidigare i höstas och därmed återstår bara en motorleverantör inom F1: Renault – som precis avbröt sitt samarbete med teamet.

Enligt Sport Bild kan det hända att Red Bull väljer att arbeta med en vidareutvecklad motor från Renault som går under namnet Infiniti.

– Vi har bundit oss till F1 nästa år och även i framtiden, säger Christian Horner till BBC.

– Vi har tittat på alla optioner som finns och har bestämt oss för en. Det ger oss en möjlighet att köra vidare i F1 nästa år.

Är inte orolig – än

Men vilken tillverkare det rör sig om vill han inte säga, det kan dröja fram till slutet av november, kanske ännu längre. Ändå är han inte direkt orolig inför nästa säsong:

– Som stall är vi ett av de starkaste inom F1. Red Bull gör ett bra jobb som konstruktör, oavsett om det handlar om teamet på banan, killarna i depån, produktionen eller de som designar bilen, men vi bygger inga motorer själva, säger teamchefen Horner.

– Det finns inget i reglerna som tvingar någon att sälja en motor till oss. Nu är det tydligt att man måste förändra någonting för att säkra sportens framtid.

Publicerad: