”Det kunde lika väl ha varit en final”

Guldfavoriterna möts i kvartsfinal

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

På pappret är det den tuffaste kvartsfinalserie som någonsin har spelats.

Sandviken mot Västerås, med fem färska världsmästare på isen.

– Det kunde lika väl ha varit en final, säger Christoffer Edlund, Sandvikens skyttekung.

När Andreas Bergwall, Västerås målvakt, senast besökte Göransson arena bubblade han av lycka. Sverige besegrade ju Ryssland med 4–3 och 42-åringen fick avsluta landslagskarriären med ett VM-guld.

Andreas Bergwall firar VM-guldet.
Foto: BILDBYRÅN
Andreas Bergwall firar VM-guldet.

När han under fredagen återvänder till multiarenan i Sandviken har vänner blivit fiender, om så tillfälligt.

Landslagskamraterna Christoffer Edlund, Erik Pettersson, Daniel Mossberg och Linus Pettersson ska göra allt för att stoppa Bergwall och hans VSK i SM-slutspelet.

– Det finns otroligt många tjuriga vinnarskallar i det här laget. Vi kommer få till det bättre i slutspelet än i grundserien och har en historik av att gå långt, säger Christoffer Edlund.

Foto: BILDBYRÅN
Christoffer Edlund gjorde det viktiga 2–3-målet i VM-finalen mot Ryssland.

Inför säsongen var det ingen som kunde föreställa sig att två av bandyns verkliga giganter skulle mötas redan i kvartsfinalen. Under upptaktsträffen tippade sex av 14 elitserietränare att Sandviken och Västerås, precis som 2014 och 2015, skulle göra upp om SM-guldet.

VSK, som är regerande mästare, fick åtta guldtips att jämföra med tre för Sandviken, men i elitserien levde ingen av klubbarna upp till förväntningarna. Sandviken slutade på fjärde plats, en placering före VSK.

– Det har inte stämt spelmässigt. Vi har producerat betydligt färre mål än tidigare, inte haft kraften i vårt anfallsspel. I många matcher känns det som att vi har gått på 70 procent, säger Andreas Bergwall.

Vad beror det på?

– Vi har vunnit fem titlar på tre år. Det kan sätta mättnadsspår i serielunken samtidigt som alla vill slå oss. Men vi har en uppåtgående trend, spelar bättre och bättre och sliter mer för varandra.

I vinter har mesta mästarna tappat poäng mot Gripen och förlorat ett stadsderby mot Tillberga. Sandviken, å sin sida, har släppt in tvåsiffrigt mot både Edsbyn och IFK Vänersborg.

– I vissa matcher har det sett jättebra ut, i andra mindre bra, men vi vet vilken kvalitet som finns i laget. Nu börjar vi om på noll. Nu handlar det bara om att vinna matcher, och det är vi bra på, säger Edlund.

Sandviken mot Västerås. Är det tidernas tuffaste kvartsfinalserie?

– I dagens läge är det nog så. Vi har tillhört de bästa lagen under en väldigt lång tid och det finns mycket rivalitet mellan oss, säger Christoffer Edlund.

– Ja, det är det nog. Det är fortfarande två jävligt bra lag, säger Andreas Bergwall.

Publicerad:

LÄS VIDARE