Stjärnornas oro efter damsprinten: ”Det är skrämmande”

Publicerad 2022-12-18

DAVOS. För ett år sen var det 84 åkare som startade i damernas sprint här i Davos.

I år var det inte ens hälften.

– Det är skrämmande, säger ledaren av totala världscupen Tiril Udnes Weng.

– Det känns inte som en världscup, säger Johanna Hagström.

Det är en vecka kvar till julafton och solen steker på skidstadion i schweiziska Davos. Johanna Hagström, som är en av blott två svenskor som kom till start i sprinten, har precis tagit säsongens tredje pallplats.

– Det är ändå mäktigt att få vara på pallen här i Davos, säger Hagström.

Hemmaåkaren Nadine Fähndrich vann före Jessie Diggins och svenskan kom trea, men snacket runt sprinttävlingarna har inte handlat om resultat.

”Det är trist”

Det är startlistan som har blivit en snackis. En startlista med blott 39 åkare i prologen.

– Det är skrämmande skulle jag säga. Det var över 80 i fjol och idag är det bara 39. Var de fyrtio är är en bra fråga? Det är trist att det är så, säger Tiril Udnes Weng.

Det svenska frånfallet handlar dels om att åkare som Frida Karlsson och Calle Halfvarsson är hemma och laddar för Tour de Ski och dels om sjukdom som härjar i den svenska truppen.

– Det var väldigt speciellt och annorlunda, särskilt när vi var bara två svenskor, säger Jenny Solin.

Johanna Hagström.

Ekonomin ett problem

Hon får medhåll av Johanna Hagström.

– Det känns lite konstigt med bara 39 startande, det känns inte som världscup, säger dagens trea och konstaterar krasst:

– Bara man kommer till start får man ju världscuppoäng.

Detsamma gäller på damernas 20 kilometer. Endast 49 åkare kommer till start och från och med den här säsongen delas världscuppoäng ut till de 50 bästa.

För att Sverige ska få ihop åkare har man valt att plocka in långloppsåkare, men inte ens det räcker för att fylla upp de svenska platserna. Det kommer bara stå fem svenska åkare på start, inte sex.

Men det är inte alla nationer som dras med samma sjukdomsproblem som Sverige. För en del handlar det helt enkelt om ekonomin.

– Alla kan inte vara med på alla tävlingar. Vissa står över en del och satsar på träning. Den här tävlingsmängden och resandet gör att hela ruljangsen blir dyr, vilket kan göra att vissa länder står över en del helger, säger Finlands förbundskapten Teemu Pasanen till Yle.

Efter en tävlingshelg i Finland och två i Norge är det inte alla som har råd att åka till Davos helgen innan jul.

– Det är tråkigt. Jag skulle gärna sett fler på start. Vi reser runt mycket från plats till plats. Det är klart det tar både mycket tid och energi och så kostar det mycket, säger Johannes Hösflot Kläbo.

– Det kan vara bra att börja kolla på andra alternativ som att vara på samma plats på två helger i rad bara för att spara på ekonomin

Du tycker att ni borde göra som skidskyttet och köra längre tävlingar på ett och samma ställe?

– Absolut, vi har nog en del att lära där, säger norrmannen.

Köp vinterns prylar i Sportbladet Shop!