”Nu måste man behålla Thomsen”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Flinck: Inget spelaruppror den här gången

Foto: TT

WROCLAW. Har spelarna för mycket makt i damlandslaget?

Frågan är befogad.

Men det är förbundet som fattar besluten.

Det klokaste de kan ta nu är att se till att behålla Thomsen året ut i alla fall.

Jag tyckte inte det då – timmarna efter VM-uttåget.

Och jag tyckte inte det fram till klockan 15 i dag heller.

Att Thomas Sivertsson skulle få gå med mindre än två månader till OS-kvalet.

Men när det stod klart att det är just Helle Thomsen som tar över så kan jag köpa det.

Och jag utgår från att man hade ett ja från Thomsen innan man gav Sivertsson sparken. Annars hade det varit vansinne att göra sig av med den enda röda tråden i damlandslagets ledning (Sivertsson har varit med sedan Per Johanssons tid i olika roller) så tätt inpå det oerhört viktiga OS-kvalet och sätta in ett helt nytt namn.

Min, och säkert många andras, omedelbara tanke var: jaha, nu har spelarna trilskats och gnällt igen, återigen skjutit över allt ansvar på förbundskaptenen för ett misslyckat mästerskap eller kval, hotat med att sluta i landslaget om han inte fick sparken och krävt att deras favorit skulle ta över.

Litar på Ahlm

Det var ju såg det gick till för två år sedan när Klingvall rök och Sivertsson och Thomsen tog över.

Men jag litar på Johanna Ahlm när hon säger att det är något helt annat den här gången.

Visst, jag har bara Ahlms uppgifter ”on the record” från spelarhåll att gå på i nuläget. Men Ahlm brukar säga vad hon tycker och jag pratade med henne också direkt efter att Klingvall fått sparken. Då lät det helt annorlunda och hon pratade om att det var enda lösningen.

Landslagschefen Lasse Tjernberg kör visserligen rätt mycket ”inga kommentarer” men säger också att det inte bara handlar om vad spelarna tycker. Men det är klart att han säger det.

Självklart att kritiken funnits där i utvärderingarna från VM och den måste väga tungt. Men jag är helt övertygad om att det inte handlar om något spelaruppror den här gången.

I stället menar Ahlm att det är spelarna som ska ta ansvar för den misslyckade prestationen den här gången. Och det är förstås rätt och känns skönt att höra.

Sedan är det förbundet som fattar besluten och tar ansvar för dem.

Det gör man definitivt den här gången.

Men med det följer också att man tar ansvar för damernas hela 2016, som är det viktigaste året i svenska damlandslagets historia då det förutom ett OS kommer ett hemma-EM i december.

Thomsen måste stanna

Och det enda sättet att göra det på nu, efter att sparkat Sivertsson, är att se till att Helle Thomsen stannar kvar i varje fall året ut (om man går till OS). Sedan kan en ny tideräkning ta sin början för det här landslaget.

Jag frågade Helle om hon kan tänka sig fortsätta men fick inget riktigt svar på det.

Nu är hon en person med väldigt stark vilja som gärna och ofta verkar gå sina egna vägar – men inte kan det väl finnas på kartan att hon efter ett lyckats OS-kval skulle tacka nej till ett OS med några få månader kvar?

Hon är ”Mrs FC Midtjylland” och släpper säkert inte det jobbet där. Men dubbeljobba ett halvår klara både hon och klubben.

Ordförande Vestberg får helt enkelt öppna plånboken rejält och ge henne ett erbjudande hon inte kan tacka nej till, vid sidan av äran att leda ett landslag i ett SO och ett hemma-EM.

För ännu ett förbundskaptensbyte med ett fåtal månader till OS-uppladdningen inleds skulle vara oansvarigt av förbundet i detta läge.

■ ■ ■

Att processen gått snabbt stod klart för mig när Thomsen berättade att hon inte visste när man skulle samlas eller vilken ordning man möter lagen i OS-kvalet.

– Jag hade bara några sekunder på mig att bestämma sig, sa hon.

Det var nog en liten överdrift i och för sig.

■ ■ ■

Men Sverige har svårt att få till träningsmatcher inför OS-kvalet. Alla europeiska lag är upptagna med EM-kval när Sverige samlas för uppladdningen och Sydkorea och Brasilien kunde inte ställa upp tydligen.

Nu kan det bli aktuellt att spela träningsmatch mot herrjuniorer.

Men man har en träningsmatch mot Tomas Rydes Rumänien inbokad just innan an åker till Ryssland och OS-kvalet.

Publicerad: