Elitserien i Bandy 2015/2016

”Tror inte jag förlorat ett annandagsderby”

Av: 

Clara Carlsson

SPORTBLADET

Muhrén ska hjälpa Villa till första SM-guldet: ’En av Sveriges bästa trupper’

Magnus Muhrén siktar mot nya framgångar i sin nya klubbadress.

– Ser man till spelarna så har vi en av Sveriges bästa trupper.

Magnus Muhrén är en av Sveriges främsta bandyspelare genom tiderna. Han har bland annat vunnit fem SM-guld, blivit utvald till Årets man fyra år i rad och spelat tre år i Ryssland.

Efter att Sandviken vann SM-guld 2014 la han skridskorna på hyllan.

I dag är han Villa Lidköpings players manager.

– Den är egentligen inte annorlunda än den traditionella assisterande tränarroll. Jag har ett mandat och en arbetsuppgift i föreningen och ledarstaben att jobba med helheten men också med den individuella coachningen med spelarna. Men i grunden är jag assisterande tränare. Vi är ganska många i ledarstaben så vi fick hitta på ett namn till min roll. Så det är så jag ser det ungefär, säger han.

Men det var inte ett enkelt beslut att ta när han fick frågan.

– Jag funderade ganska länge, det gjorde jag. Det hade mest med avståndet att göra. Vi hade precis flyttat tillbaka från Göteborg till Sandviken med familjen. Då var båda jag och min fru överens och de större barnen att vi inte ville flytta igen. Framför allt för barnens skull.

– För min egen del skulle jag inte ha några problem med en flytt, men barnen är ganska stora och har sina kompisar här i Sandviken. Så jag var tvungen att tänka igenom ordentligt då jag skulle vara borta ganska mycket också. Det var inte ett lätt beslut, jag funderade länge på det men i slutändan beslöt jag tillsammans med familjen att jag skulle göra det.

Inget SM-guld

Muhrén pendlar mellan Lidköping och Sandviken, är på plats vid minst en träning i veckan och är med på alla matcher.

Han använder mycket av sin erfarenhet som spelare i sin roll.

– Jag har haft många ledare under åren och sett många olika ledarsidor och har skaffat mig en uppfattning om hur jag vill att en tränare ska vara. Och det försöker jag hela tiden att efterleva.

Vad tycker du om Villa som klubb?

– Organisatoriskt är ju Villa på många sätt överlägsna i hela Sverige skulle jag säga inom bandyn. De har ett kansli och en organisation runt föreningen som ligger i framkant med klubbchefen Jonas ”Sparris” Johansson i spetsen, allt från hur man jobbar med sponsorer till publik. Den enda föreningen som jag tycker är i närheten är Västerås SK.

– Ser man till spelarna så har vi en av Sveriges bästa trupper. Vi har ett jämt och bra lag, ungdomar som kommer uppifrån och hakar på. Vi har ett väldigt bra lag, det finns inget lag som jag tittar på i dag som totalt sett är bättre än vad vi är om man tittar på spelarmaterialet. Där är vi också välrustade.

Villa Lidköping har inte vunnit SM-guld – men har varit i SM-final tre gånger. I fjol kom Villa på en fjärdeplats efter att blivit besegrade av Hammarby i bronsmatchen på Tele2 Arena.

Magnus tror att klubben har en bra chans att ta hem det efterlängtade guldet till Lidköping.

– Vi tillhör ju som det ser ut nu i alla fall ett av de fyra lagen som absolut har störst chans att vinna. Vi ligger ju tvåa i serien, fyra poäng före de som ligger trea i serien så Villa och VSK har rykt ifrån. Våra chanser är ju så goda som att vinna i slutändan skulle jag vilja säga. Sen är det mycket som ska falla på plats när det väl drar ihop sig. Det finns ganska många lag som kan slå alla lag om man säger så. Villa, Västerås, Sandviken och Hammarby kan sticka ut lite som har en högre kapacitet än vad de andra lagen har. Men det går inte att slappna av mot något av lagen som går till slutspelet. Det kommer vara väldigt tufft i slutändan. Men vi har en bra chans i alla fall.

”Inget direkt wow”

Att möta Sandviken är något som Muhrén tycker är lite speciellt. Han bor i Sandviken och har bara fem minuter till arenan.

– Men när matchen väl är igång funderar jag inte så mycket på det. Det är en ytterligare motståndare som ska slås. Just nu är jag i Lidköping och det är där jag lägger mitt fokus och engagemang. Det var värre när jag kom tillbaka som spelare då jag spelade i Gais. Då var det mer känslor involverat.

Annandag jul är enligt tradition en dag då det spelas derbymatcher. Det lockar många åskådare och är en av höjdpunkerna på bandysäsongen.

– Det är många minnen men det är inte något direkt som känns ”wow” utan mer en härlig känsla som det alltid varit när det är annandag jul. Man vet att det kommer vara mycket folk på matcherna. Det är roliga matcher och det finns en tradition bakom och en av höjdpunkerna på säsongen. Jag spelade inte den gången på annandagen när det var derby när jag var i Gais. Men jag tror faktiskt att jag aldrig har förlorat ett annandagsderby, på riktigt. Det är ganska fascinerande när jag tänker tillbaka på det.

Vad tror du annandag jul betyder för bandyn?

– Det är en viktig match för bandyn, så är det. Bandyn får normalt sett mer fokus på sig under annandag jul. Annars i stort sett är det hockey och fotboll som står i fokus. Det är ett tecken på att vi får mer strålkastare på oss och det är ju bra. Det är svårt i dagens samhälle, framför allt så som media ser ut i dag är det väldigt svårt med en mindre sport att få plats. Så det gäller ju för oss att utnyttja den tiden vi får kan jag tycka.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Lista: Så tjänar bandystjärnorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitserien i Bandy 2015/2016

Magnus Muhrén

Villa Lidköping BK

Bandy