Tre guld får räcka – svenskarna åker hem

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN

Medaljerna fortsätter att hagla över Sverige i skidskytte-EM. När Hanna Öberg missade i skyttet och fick nöja sig med tredjeplatsen tog Mona Brorsson guldet i damernas sprint. Det blev silver för Jesper Nelin i herrarnas sprint.

Men nu får det räcka. Sverige lämnar EM och avstår söndagens avslutande jaktstart.

Skidskytte-EM i Minsk har blivit en medaljfest för Sverige. Det blev ett guld, ett silver och ett brons i lördagens sprintar.

De allra flesta världsstjärnorna avstår EM för att i stället ladda för VM som avgörs i Östersund i mars. Svenskarna har valt en annan taktik och satsat på mästerskapet, vilket bland annat lett till tre guld hittills.

Men nu åker svenskarna hem. Förbundskapten Wolfgang Pichler har fått de svar han var ute efter. Nu ska det laddas inför VM på hemmaplan.

 
LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet
 

– Wolfgang har sagt att nu drar vi i bromsen. Vi ska inte tävla något mer utan vi kommer att åka hem i morgon för att vi ska ha fullt fokus på VM, säger Mona Brorsson till Radiosporten.

Enligt radion fanns tankarna om att inte genomföra hela mästerskapet redan innan EM och Sebastian Samuelsson ställde inte ens upp i sprinten efter att ha tagit guld i mixedstafett i torsdags.

Fått svar

"Har fått de tävlingar och svar jag ville ha här i Minsk, med stafetten i går som höjdpunkt, så väljer att inte slita ut kroppen för mycket med fler tävlingar i helgen. Formen är på uppåtgående", skrev Samuelsson på Instagram på fredagen.

Mona Brorsson hade gärna tävlat på söndagen, men ställer upp på Pichlers tankar.

– Jag förstår hur han tänker men det är klart att man hade velat tävla. Jag tror samtidigt att det är helt rätt, säger hon.

Brorssons andra

Svenskorna dominerade damernas sprint. Hanna Öberg var i ledningen fram till det andra och sista skyttet, men två straffrundor efter dubbla bommar där och avståndet upp till täten blev för stort.

I stället klev Mona Brorsson fram och fick ner alla vita prickar. Det var hennes andra guld på två dagar. Hon ingick i mixedlaget som tog stafettguld.

Hanna Öberg gjorde ett starkt spurtvarv och kom in på tredje plats och får ett EM-brons att lägga till guldet hon tog i distansloppet tidigare i veckan.

Det blev medalj även på herrsidan. Jesper Nelin tog silver i sprinten efter att ha satt alla sina tio skott. NorskeTarjei Bø hade en bom, men var snabbare i spåret och tog guldet med en segermarginal på 10 sekunder.

Publicerad:

LÄS VIDARE