Sist för tredje VM i rad – satsar på två VM till

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Celine Marti tävlar för Haiti och kom sist i storslalom på VM i Cortina.

41-åringen har slutat på sista plats de tre senaste världsmästerskapen.

Tävlingen föregicks av dramatik när hon vägrade att följa med till sjukhus.

Celine Marti föddes på Haiti, men växte upp i Schweiz. Hon adopterades av schweiziska föräldrar i Geneve när hon var sju månader gammal.

Innan åket i italienska Cortina så föll Celine Marti olyckligt i förberedelserna.

Ville köra för dottern

En mindre snöhög slet i sär benen och hon föll olyckligt i 30 meter. Sjukvårdspersonalen ville ta med henne akut till sjukhus, men Celine Marti vägrade.

– Jag har tränat hårt och min tolvåriga dotter kom för att heja på mig. Jag kunde inte missa det, säger Celine Marti till schweiziska tidningen Blick.

Med startnummer 98 så åkte hon på 70:e och sista plats. Hon var en minut och tre sekunder efter amerikanska ledaren Mikaela Shiffrin. Marginalen till indiskan Aachal Thakur närmast framför var åtta sekunder.

Celine Marti tävlar för Haiti under Alpina VM i Cortina.
Foto: Jean-Christophe Bott / TT
Celine Marti tävlar för Haiti under Alpina VM i Cortina.

– Det skulle ha varit trevligt att slå henne, men jag kunde inte lägga vikt på mitt ben. Smärtan var för stor. Till slut hjälpte inte knästödet som jag fick av sjukvårdarna, säger Celine Marti.

Siktar mot hemma-VM

I målfållan var den fysiska smärtan påtaglig, hon haltade kraftigt därifrån. Sistaplatsen upprepade sig från Åre 2019 och schweiziska St. Moritz 2017.

– Jag siktar på VM 2023 i Courchevel. Om Crans-Montana får VM 2027 så kommer jag hålla på till dess. Jag skulle vara 47 år och min dotter 18 år, kanske kan vi börja åka tillsammans. Det skulle vara det perfekta slutet på min skidkarriär. Jag har Haiti och Schweiz i mitt hjärta, säger Celine Marti.

Några månader gammal hittades Celine Marti döende och övergiven på gatorna i Haiti. Även efter att det schweiziska paret tagit hand om henne så gavs hon små chanser att överleva.

Celine Marti finansierar sitt tävlande själv och satsar även på att bli den första från Haiti att tävla i vinter-OS när det avgörs i Peking 2022.

Foto: Giovanni Auletta / TT
Celine Marti gav tummen upp trots att hon slutade sist i storslalom – för tredje VM i rad.
Publicerad:

LÄS VIDARE