”Upp till andra lag att vara bättre än hälsingelagen”

Ljusdal på väg till bandyns finrum

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Jonas Svensson, målvakt i Ljusdal.
Foto: BILDBYRÅN
Jonas Svensson, målvakt i Ljusdal.

Nästa säsong ryms det sannolikt fyra elitserielag inom 78 kilometers avstånd.

Bara i bandytokiga Hälsingland är det möjligt.

– Det är upp till andra lag att vara bättre än hälsingelagen, säger Ljusdals målvakt Jonas Svensson.

Bandysäsongen är över på många håll i Sverige, men i Hälsingland håller intresset på att nå kokpunkten. Broberg, från Söderhamn, tog sig på nytt till SM-slutspel och Bollnäs och Edsbyn utmanar Villa Lidköping respektive Sandviken om finalplatserna.

Som om det inte vore nog med det är Ljusdal på väg tillbaka till elitserien. Laget har vunnit de fyra inledande matcherna i kvalet och har besegrat både Kalix och Tillberga.

”Fantastiskt stort”

Avancemanget kan säkras under torsdagen, då just Tillberga gästar Idrottsparken.

– Det skulle vara fantastiskt stort och betyda väldigt mycket. Vi har skapat oss ett bra läge och det känner man från tårna till hårfästet inför, under och efter matcherna, säger Jonas Svensson, 33.

Senast fyra hälsingelag spelade i elitserien var säsongen 2014/2015, då Bollnäs, Edsbyn och Broberg tog sig till slutspel medan Ljusdal tvingades lämna högsta serien efter ett misslyckat kvalspel.

Hyllar Svesjnikov

Jonas Svensson gjorde elitseriedebut redan 1999 och var med då som nu.

– Vi har ett väldigt bra lag i år och det har varit en väldig lyx. Allt fokus har legat på de här sex matcherna i kvalet, säger Jonas Svensson.

Jonas Pettersson har öst in mål under hela säsongen, men är det någon spelare som har visat Ljusdal vägen är det evigt unge Misja Svesjnikov. 43-åringen återvände till Hälsingland inför säsongen.

– Han är bäst i världen genom alla tider. Ja, han kan vara bäst i världen nu också, säger Jonas Svensson.

Skulle det här laget hålla i elitserien?

– Tillberga tog trots allt 19 poäng i elitserien och har tagit några skalper under säsongen. Vi har ett jättebra lag, men det gör inget om vi förstärker lite.

Är det bra för bandyn att fyra elitserielag kommer från Hälsingland?

– Den frågan kan du inte ställa till mig. Jag svarar förstås ja. Det är upp andra lag att vara bättre än hälsingelagen, säger Jonas Svensson.

Publicerad:

LÄS VIDARE