Thorén: Borde aldrig ha genomförts

OBERSTDORF. Här står vi med vatten upp till knäna och med en Tour de Ski som avgörs under osportsliga förhållanden.

Masstarten i Oberstdorf var kaotiskt galen med farliga krascher och incidenter.

Den borde aldrig genomförts i fri stil.

Men innan vi slår undan fötterna på Fis och arrangören så bör vi fråga oss: kunde åkarna tagit ett större ansvar?

Regnet öser fortsatt, vinden har visserligen mojnat men granskeletten efter onsdagens storm ligger med inälvorna uppfläkta en bit från skidstadion och påminner om förödelsen.

Det är inte mycket som liknar skidlika förhållanden i Oberstdorf.

Bansträckningen inför dagens masstart ändrades efter ovädret, skejtbädden saltades så den var hård men i och med det också extremt vansklig på sina ställen.

Sen släpptes hungriga vargar ut för att jaga i flock.

Åkare med ett extra dygns vila i benen körde för livet på en bana som inte var skapt för en rättvis masstart.

Den var för lätt, den var för smal, den var direkt olämplig för en masstart i fri stil.

Att norskan Heidi Weng snubblade på upploppet och tappade segerchansen var inte underlagets fel, kanske inte heller att Jens Burman stupade framför mållinjen.

Ett slagfält med norska ögon

Men det var en rad andra krascher som skapade ett otyg för åkarna.

I damernas lopp for Jessica Diggins med huvudet före i backen och under herrarnas lopp föll åkarna som plockepinn.

Otursförföljda Calle Halfvarsson, 54:a efter en fall, kallade loppet för en parodi, Marcus Hellner sa att tävlingen var ett skämt och Niklas Dyrhaug, som knäckte både skidorna, beskrev slagfältet på ängarna utanför Oberstdorf mer som ett krig än ett skidlopp (även om man ska akta sig för den formen av metaforer generellt).

Hur skulle man gjort istället?

  • Loppet kunde ha ställts in såklart, men den kändes aldrig som ett alternativ efter den missade sprinten på onsdagen som redan påverkat Tour de Ski.
  • Fis kunde istället satsat på sprint. Det hade fungerat på dagens bana, men också mött kritik då två sprintlopp av sex under Tour de Ski hade gynnat sprintåkarna.
  • Ett alternativ som kunde ha fungerat hade varit en klassisk masstart. Inte optimalt, men med mindre risk för att åkare kliver på varandras stavar och skidor. I fri stil tar åkarna större plats helt enkelt. Det hade möjligen då gått att ersätta lördagens klassiska lopp i Val di Fiemme med fri stil.

”Kör som dårar”

Med de sagt så måste vi ändå rikta blickarna mot utövarna en stund.

Den norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby var inne på det efter kaosetappen. "Alla åkare där ute kör som dårar och om man hade förhållit sig normalt till varandra hade det inte blivit så kaotiskt, säger han.

Medveten om att det är svårt att be hungriga jägare som vill avancera en position att bromsa, men ändå med eftertanke. Åkarna kände till omständigheterna när de gav sig i väg, hade det varit möjligt att köra mer med huvudet och visa en aning hänsyn kunde incidenter avvärjts. Ett extra kliv i varje liten lucka som skapades var också en risk.

Marcus Hellner skojade efteråt och sa att "man är ju en vinnare". Han stod upp, det är också en del av skidåkningen...

Tour de Ski som redan är skakad av kritik och avhopp jobbar sig nu vidare.

För somliga slutade drömmen om en bra placering dock med platta fall i Oberstdorf.

Åkarna lämnar också efter sig en VM-arrangör (2021) som har en del att fundera över. Vädret kan de inte rå på, men banorna bör ändras och förbättras. Det finns fin terräng för det.

Dagens svenska höjdpunkt var att se Maria Nordström, 26, slita sig fram i startfältet och bli femma. Hon fick ge sig när det norska tåget gick i slutskedet av loppet men körde nog hem en OS-biljett.

Maria Nordström har under de senaste åren utvecklat sin teknik i både klassisk och fri stil. När hon får ut sin kraft i rätt riktning kan det räcka långt. 

Varför inte till Sydkorea.