Sågar nya reglerna

Publicerad 2016-08-02

Sveriges ilska: ”Blir beachhandboll”

OS blir första turneringen med de nya reglerna i handboll.

Många fruktar att regeln om spel sju-mot-sex revolutionerar handbollen negativt och svenskarna sågar den.

– Jag tycker inte om den, säger Staffan Olsson.

– Det kan bli en annan idrott, säger Linnea Torstenson.

Damerna landade i Rio i söndags, herrarna i går.

Därmed är båda våra handbollslandslag på plats till OS. Redan till helgen spelar de premiär.

De gör det till nya regler som gör det mycket enklare att byta in en extra utespelare.

Då det internationella handbollsförbundet bestämde att de nya reglerna ska införas i all handboll från den 1 juli blir OS första gången i tävlingssammanhang som världseliten spelar med de nya reglerna.

– Den stora frågan är vad som händer med sju-mot-sex-spelet. Det är det som blir den stora grejen, säger herrarnas förbundskapten Staffan Olsson och syftar på den regel om spel sju mot sex (se tillägg här nedan) som blivit hett debatterad.

– Ola och jag pratar väldigt mycket om i vilka moment och hur man ska använda sig av det.

Kritiseras av de flesta

Många menar att sju-mot-sex-regeln kan komma att revolutionera handbollen negativt om den utnyttjas mycket. I stort sett alla svenska OS-spelare och -ledare som Sportbladet pratar med är kritiska till den.

– Jag tycker inte om den, säger Olsson.

Varför?

– Jag tycker att handbollen är en så pass attraktiv sport som den är. Den här regeländringen ger en ”smuggelhandboll”. Det blir mer stillstående. Det handlar bara om att dra på sig försvarare. Jag ser ingen finess i det här.

Kollegan Ola Lindgren:

– Det blir beachhandboll av det. Det handlar bara om att binda upp försvarare för att skapa ytor på andra ställen.

”Det är tråkigt”

Damernas storstjärna Linnea Torstenson:

– Jag är inte överlycklig. Blir det så gynnsamt att utnyttja det som man tror att det kan bli så känns det som en annan idrott. Det är tråkigt.

Hur kommer det påverka?

– Det kommer bara bli taktiskt. Det snabba genombrottsspelet, det fartfyllda och fläktiga kommer vi inte att få se då. Man vill bara pilla in bollen till linjen för därifrån är det lättast att göra mål, säger Torstenson.

Flera är också kritiska till att reglerna införs just till ett OS – den största turneringen av dem alla.

– Det känns väldigt märkligt, säger herrarnas spelmotor Jim Gottfridsson.

Den nya regeln innebär i praktiken att vilken spelare som helst får byta med målvakten för att spela sju mot sex i anfallsspelet. Tidigare har lagen varit begränsade med att sätta en väst på den spelare som ska byta med målvakten.

De nya reglerna i korthet

Sju-mot-sex

När man tidigare tagit ut målvakten, för att spela sju-mot-sex, har den utespelare som klivit in tvingats ha på sig en väst och vara målvakt om man inte hunnit byta tillbaka med målvakten.

Nu behövs inte västen längre och vilken spelare som helst får byta med målvakten. Men då får ingen av utespelarna agera målvakt. Målet står tomt tills målvakten byts in. Man kan dock fortfarande praktisera västspelare enligt de gamla reglerna också.

Skadad spelare

Om en spelare ligger kvar på planen skadad och domaren kallar in medicinsk vård på planen får inte spelaren komma in i spel igen förrän det egna

laget haft tre anfall. Syftet är att få bort att spelare kallar in medicinsk vård utan att behöva det, vilket blivit allt vanligare och förstör rytmen och tempot i matchen.

Passivt spel

Om inte ett anfallande lag för-söker göra mål i handboll kan domarna blåsa av anfallet för passivt spel. Men först måste man ge ett förvarningstecken.

Det har rått delade meningar om hur länge ett lag efter detta förvarningstecken får passa runt utan att skjuta mot mål.

Den nya regeln fastställer att anfallande lag får göra max sex passningar efter förvarningstecknet. Därefter blir det motståndarens boll. Domarna har rätt att blåsa av tidigare än sex passningar om man tycker att anfallande lag är alltför passivt ändå.

De sista 30 sekunderna

Ett spelförstörande agerande sista 30 sekunderna ska ge straffkast till motståndaren oavsett var på planen det sker. Ett lag kan alltså få straff mot sig även om man gör något ”fult” långt ner på motståndarens planhalva. Syftet är att få bort de spelförstörande agerandena i slutskedet av en jämn match.

Blått kort

Den femte nya regeln är mer av akademisk betydelse.

Om domarna diskvalificerar en spelare från matchen (rött kort) där förseelsen är så grov att man kommer att skriva rapport ska domarna också visa upp ett blått kort efter det röda. Detta för att alla ska veta vad som gäller.