Hagman: ”Domarna var hundra procent köpta”

Svenska VM-spelarna reagerar på avslöjandena om matchfixning

Uppdaterad 2023-12-04 | Publicerad 2023-12-02

GÖTEBORG. Topphandbollen är uppenbart drabbad av matchfixning.

Nu reagerar de svenska VM-spelarna.

Nathalie Hagman berättar att hon spelade en europacupfinal med mutade domare.

– Domarna var hundra procent köpta på något sätt, säger storstjärnan.

Det senaste året har rapporterna och avslöjandena om matchfixning inom topphandbollen duggat tätt.

Danska TV2 avslöjade under herr-VM i januari att åtta domarpar, varav flera dömde i det pågående världsmästerskapet, på den högsta nivån utreddes för matchfixning och kopplingar med den organiserade brottsligheten. I höst har det visat sig att tre av paren ”försvunnit” från topphandbollen även om det europeiska förbundet inte vill uttala sig om de är avstängda eller inte. 26 internationella matcher 2016–17 pekades ut i en rapport ut som misstänkt fixade, däribland landskamper och Champions League-matcher.

Inför dam-VM har SVT, norska NRK och danska DR gjort en undersökning bland alla som spelat mästerskap för Sverige, Norge och Danmark de senaste fem åren. Det visar att en tredjedel misstänker att de spelat minst en match som de misstänker varit uppgjord.

Den rumänska ligan pekas i reportageserien ut som särskilt ansatt för matchfixning. Men när public service-bolagen kontaktade svenska och norska spelare som spelar eller har spelat i Rumänien vill de flesta inte svara och de få som uttalar sig gör det mot löfte om anonymitet. De enda som pratar framför kameran är svenska samboparet Amelia Lundbäck och Hayder Al-Khafadji, som spelar i rumänska Baia Mare sedan i somras.

Firade guldet med nidsång

Men när Sportbladet frågar landslagets veteran Nathalie Hagman, som gör sin andra proffssväng i Rumänien (nu i Valcea), berättar hon att hon har spelat en match med uppenbart mutade domare. Och det var inte vilken match som helst utan en EHF-cupfinal, om än inte med rumänska lag inblandade. Hagman spelade i danska Tvis Holstebro när de mötte ryska Rostov-Don i finalen 2015. I Holstebro spelade också Linn Blohm och Jamina Roberts.


Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider • Då spelar Sverige

Nathalie Hagman.

– Vi vann första matchen hemma med 13 och sedan skulle Rostov bara hämta in det nere i Ryssland. De domarna var hundra procent köpta på något sätt. Det var extremt. De höjde handen (som varning för passivitet) i vartenda anfall.

Men ryskorna lyckades bara vinna returen med elva mål. Matchen dömdes av ett israeliskt par.

– När vi firade guldet på banketten där ner gick vi runt och sjöng ”handen upp”. Vi skämtar om det nu men hade vi förlorat ett guld på det sättet hade det varit jävligt tråkigt.

Sportbladet har pratat med ytterligare tre svenska VM-spelare som spelar eller har spelat i den rumänska ligan: Elin Hansson (i dag i danska Horsens), Evelina Eriksson (CSMm Bukarest) och Daniela de Jong (Valcea).

Ingen av dem har en konkret upplevelse av att ha spelat en match som är fixad.

– Jag upplevde väl inget konkret mer än att domarnivån är generellt låg i ligan. Då är det svårt att veta vad som är vad, säger Hansson.

– Det är klart att man ibland tänker om domarna kan vara köpta och det kan vara någon kommentar om det, säger De Jong.

”Väldigt respektlöst mot oss spelare”

Mittnian menar att matchfixning är ett konkret problem inom handbollen.

Daniela de Jong.

– Det är ett stort problem för handbollen i stort, absolut. Det är väldigt respektlöst mot oss spelare och tränare som lägger ner så mycket tid och sedan ska någon pengar på att döma en match åt det ena eller andra laget, säger De Jong.

Hagman vill inte peka ut matchfixning som ett ”jätteproblem” inom handbollen.

– Man vill säga nej och kanske är man naiv. Men det är mycket pengar att hämta i sporten, inte bara handboll. Det har visat sig i dansk media att det rör sig om stora matcher. Det kan förstöra en sport.

Eriksson:

– Jag tycker att det är jättetråkigt om det är så. Då förstör det stora delar av vår sport. Jag hoppas att det inte är så mycket som det verkar vara enligt media nu.

Hansson:

– Om det inte går rätt till så är det ett problem. Jag tycker att det är bra att det belyses det kan bli en förändring.