Så ska nye Lopez locka stjärnorna till landslaget

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Spanjoren Hugo Lopez blir ny förbundskapten för Sverige. 

Nu hoppas han få med stjärnorna i landslaget. 

– Jag planerar att åka och prata med dem och ta en kaffe, säger han.

När Sverige mötte Danmark i förkvalet till EM saknade laget flera spelare av olika anledningar. Att de bästa spelarna tackat nej till landslaget har varit ett stort problem för Sverige de senaste åren. 

Jeffery Taylor, som spelat i Real Madrid de senaste säsongerna, har inte spelat i landslaget sedan EM 2013.

Nu hoppas nye förbundskaptenen Hugo Lopez, som varit assisterande coach i Real Madrid, att fler ska tacka ja.

Ska besöka spelarna

Ett problem är dock att Euroleague-klubbarna fortfarande inte kommer överens med Internationella förbundet Fiba och inte vill släppa sina spelare till landslaget under säsong.

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Marcus Eriksson

– Vi har tre spelare som spelar i Euroleague, Jeff Taylor, Melwin Pantzar och Marcus Eriksson. De flesta Euroleague-lagen tillåter inte sina spelare att komma. Det är en process att prata med dem igen och se om de vill komma till landslaget när de är klara med sina klubblag. Vi räknar självklart med dem och vill att de ska vara en del av laget. Jag planerar att åka och prata med dem och ta en kaffe och lunch och om de är öppna vill jag gärna ha dem, säger Lopez.

Är det en fördel för dig att du har bra kontakter i Real Madrid? 

– Det kan det vara. Men jag kan inte tvinga spelarna eller klubbarna. Det måste komma från spelarna om de vill komma till landslaget.

Hyllar Jerebko

Eftersom NBA heller inte släpper sina spelare under säsong kan Jonas Jerebko inte vara med under kvalet. Men stjärnan, som har fått en superstart i mästarlaget Golden State Warriors, har öppnat för att vara med om Sverige gåt till EM. 

– Vilken coach som helst vill ha en NBA-spelare som spelar i Golden State. Det vore ett nöje och fantastiskt att få ha honom med. Vi vill ha de bästa spelarna i landslaget, men jag är öppen för att titta på alla som vill vara med i landslaget, säger Lopez som hyllar Jerebko stort. 

– Han spelar i ett topplag, bara att vara en del av Warriors är enormt. Han har väldigt mycket erfarenhet och fick kontraktet där för att han är väldigt bra. 

Publicerad:

LÄS VIDARE