Gör ryttarcomeback – 74 år gammal

Av: Elisabet Hoff

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Elisabet Hoff
Son och far Jönsson – Fredrik och Jan. Nu gör den senare ryttarcomeback.

I Munchen 1972 tog han OS-brons i fälttävlan. Nu, vid 74 års ålder, gör Jan Jönsson comeback på tävlingsbanan. Som hoppryttare.

– Fräckt, tycker sonen Fredrik Jönsson, en av de hetaste namnen inför hopp-VM.

Jan Jönsson är tungt meriterad. OS-medalj, mångårig förbundskapten och tränare för landslaget i fälttävlan samt professor i ridkost vid SLU, statens lantbruksuniversitet. 

Det hjälpte inte i amatörtouren i Falsterbo. Det blev placeringar långt ner båda dagarna. Men ridprofessorn är lika glad för det. Så klart. 

– Jag red inte på 20 år, minst. Men så började jag lite på den här hästen och tyckte den var trevlig. Så när den skulle säljas köpte jag den, berättar Jan Jönsson.

Säljare var svärdottern Piia Pantsu, tidigare finsk fälttävlansryttare i världseliten och nu förbundskapten åt Norge.

Quintinus som hästen heter var ett bra sätt att hålla sig i form. Men så blev det lite tävling och kval till amatörernas klasser i Falsterbo.

”Kändes som gamla tider”

– Det råkade bara bli så. Och att hoppa här var jättekul. Kändes som gamla tider, ungefär, säger Jan Jönsson med ett skratt. 

Fortsätta ska han. Men någon elitsatsning som dressyrdrottningen Ulla Håkansons, 80, (också OS-medaljör från 1972) blir det inte. 

– Nej, Ulla satsar nog mot OS. Det gör inte jag.

Men om Ulla Håkanson har en vilja av järn har Jan Jönsson järn i ena foten och underbenet. En gammal ridskada. 

– Förr sprang jag mycket. Det går inte nu. Men cykla halv-Vättern och åka halv-Vasaloppet går bra. Och att rida, säger han.  

Pappa Jans ridning får godkänt av sonen Fredrik, 46, även han med en bakgrund som OS-ryttare i fälttävlan. 1996 i Atlanta slutade han på 13:e plats individuellt.

Hjälps åt i ridhuset

– Det ser bättre ut än nånsin. Nej, skämt åsido. Det ser riktigt bra ut. Jag behöver absolut inte skämmas, säger Fredrik som tidigare haft sin far som tränare.

Nu hjälps hela familjen åt hemma i ridhuset på Flyinge utanför Lund. Coachar varandra. Piia Pantsu är den hårdaste. Det gäller främst Fredrik.

För ett år sedan skrällde Fredrik Jönsson genom att komma sjua i Falsterbo Grand Prix med hästen Cold Play i deras första femstjärniga tävling. Sedan dess har Fredrik bara stärkt sin nyvunna position i landslaget. 

Det har gått så bra att han är en av de fem mest aktuella ryttarna till VM-truppen i Tryon, USA, i september. Om han blir uttagen 30 juli börjar pappa Jan att jaga biljetter.

– Jag har inte bokat något än, det skulle kännas som ett dåligt omen. Men självklart åker jag om det blir någon uttagning.

Läs mer om Falsterbo Horse Show på RIDENEWS.se – ny ridsportsajt i samarbete med Aftonbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE