Tantfotboll, djuroffer och strömavbrott – det är VM

Med det bästa från Serie A – varje vecka

Vad händer egentligen i Sydafrika i väntan på VM? Allt möjligt. Vad sägs om tantfotboll, diskussioner om djuroffer och strömavbrott, rättegång om ett fotbollsrelaterat hatbrott och en sparkad förbundskapten?

Jag var i Sydafrika på Confederations Cup och fick blodad tand. Därför brukar jag läsa sydafrikanska tidningar på nätet för att hålla koll på läget. Det är spännande, eftersom det ger ett helt annat perspektiv på fotboll än vad vi är vana vid.

Den alltid återkommande frågan i samband med VM och OS är om arenorna ska vara färdiga i tid. I Sydafrika är frågan just nu om elverket Eskom ska klara av att undvika strömavbrott under turneringen. I fjol höll hela elnätet på att kollapsa.

Ska offra en ko

Att propparna går i den sydafrikanska vardagen, så att människor sitter och skallrar tänder i mörkret i sina dragiga hus, hör förmodligen till vanligheterna. Men Gud förbjude att något sådant skulle förstöra den enda högtid som en hel värld samlas kring. Fifa:s bossar har naturligtvis redan löst problemet. För att undvika alla risker, kommer tv-sändningarna av VM-matcherna att garanteras av dieseldrivna generatorer.

Apropå högtider, är en smärre kulturkrock under uppsegling. En grupp som håller på afrikanska traditioner, anser att man måste göra djuroffer på VM-arenorna.

– Vi offrar en ko för denna stora bedrift (VM) och vi åkallar våra förfäder så att de välsignar och ger sin nåd och borgar för att allt går bra, säger en representant för organisationen Makhonya Royal Trust, som skrivit till den lokala organisationskommittén (LOC) i frågan.

LOC har ännu inte svarat.

Organisationskommittén får många brev. Ett kommer från en ovanlig fotbollsliga i närheten av Tzaneen, 40 mil norr om Johannesburg. Ligan som består av tantlag i åldern 47 till 83, undrar om de kan få värma upp publiken på VM-arenorna med förmatcher, innan den internationella fotbollens gudar intar gräset.

Alltihop började som ett hälsovårdsprojekt i den svarta stadsdelen Nkowankowa. Socialarbetare på plats ville få kvinnorna att motionera. Många var överviktiga och hade svårt att gå. Så startade tantligan, som blivit en jättesuccé. Spelarna brinner av entusiasm och publiken älskar det. Två gånger om året hålls turneringar där dessa osannolika fotbollslag möts i stenhårda dueller. Hoppas att Fifa och organisationskommittén förstår vilket befriande budskap det skulle vara att släppa loss tanterna på VM-arenorna, till vuvuzelas dån.

Oro i Bafana Bafana

De borde spela till minnet av Eudy Simelane, en lesbisk spelare i damlandslaget som våldtogs, misshandlades och knivmördades av tre män i april 2008. Ett hatbrott, säger representanter för de homosexuellas organisationer.

Rättegången mot hennes banemän har nyss avslutats. Bara en av de tre åtalade kunde bindas till dådet och fick livstids fängelse. ”Gud får bli er domare”, sade rättens ordförande till de andra två.

Men just nu handlar det mest om den sydafrikanska ligan, Absa Premiership. Lagens namn ger fantasin vingar, Orlando Pirates och Kaizer Chiefs, Moroka Swallows, Golden Arrows och Mamelodi Sundowns.

Landslaget Bafana Bafana (Pojkarna) vilar ännu i skuggan av det gigantiska evenemang som komma skall, men det är lite oro i lägret. Den 19 oktober fick förbundskaptenen Joel Santana sparken efter att landslaget förlorat åtta av sina nio sista matcher. Dödsstöten var förlusterna i två vänskapsmatcher mot Norge och Island.

Inget är svart eller vitt

– Jag är inte anställd för att vinna vänskapsmatcher, sade Santana surt, vilket förbundet uppfattade som en grov förolämpning.

En av Johannesburgs tidningar frågar nu sina läsare om det var bra eller dåligt att sparka Santana. I Sverige hade vi förmodligen angett två svarsalternativ, svart och vitt, ja eller nej. Jag älskar den här uppställningen:

o Ja

o Nej

o Det beror på vem som efterträder honom

o Strunt samma, för Bafana förlorar ändå.