Duplantis slog världsårsbästa i Hengelo

Uppdaterad 2022-06-13 | Publicerad 2022-06-06

Vädergudarna vill inte se riktigt höga hopp i stavhopp i år.

Efter att Mondo Duplantis slagit världsårsbästa, 6,01, i Hengelo bröt han den regntyngda tävlingen.

– Det är inte värt det, säger han.

För blåsigt i Doha, sent flyttad tävling i Eugene på grund av förmodat regn och blåsväder och nu en blåsig och regntung eftermiddag i nederländska Hengelo. Mondo Duplantis har haft en motig inledning på utomhussäsongen.

– Jag har inte haft något tur, det har jag inte, säger han efter eftermiddagens tävlingar.

Trots det blev det bra hoppning.

Segern säkrade han när han felfri klarade 5,80 och därmed blev ensam kvar i tävlingen.

”Fantastiskt bra”

Därefter lade han upp ribban på världsårsbästat 6,01 och klarade även det i första försöket med lite darr på ribban.

– Jag är glad att jag kunde hoppa så här bra som 6,01 i de här förhållandena, säger han och beskriver problemen med regn och blåst för en stavhoppare:

– Vinden är extremt svårt, du har en 5,20 meter lång stav som du måste kunna styra i väldigt hög fart. Blåser det är det extremt svårt att springa med staven. Sen funkar kroppen sämre i kylan, det är inte samma snärt.

”Ingen kulle jag vill dö på”

Efter 6,01 valde Duplantis att avsluta hoppandet i den kyliga Hengelo-eftermiddagen. Fyra hopp, fyra klarade höjder.

– Det är en säkerhetsåtgärd. Det är inte värt att försöka på högra höjder, jag kunde inte hoppa ett världsrekord i dag, det är ingen kulle jag vill dö på, säger han.

Han tror det finns en extra växel att lägga in till försommarens två sista tävlingar i Oslo och Stockholm.

Känner du någon stress att du inte fått testa på högre höjder inför VM? Oslo och Stockholm kommer inte heller med några vädergarantier direkt...

– Nej det är vad det är. Jag är inte så stressad över det. Det är samma väder för alla. Det gäller att försöka få ut så mycket som finns för dagen. Hade jag inte slagit världsrekord tidigare i år hade jag kanske varit mer stressad av det.

Jättekast i spjut

På samma gala stötte Fanny Roos 18,57 i kula och slutade femma. Meraf Bahta hade en tung dag på 10 000 meter och slutade på 19:e plats i det loppet på 31,51,53.

Galans hetaste gren var herrarnas spjut där tre man, Anderson Peters, Julian Weber och Keshorn Walcott, alla kastade över 89 meter. Längst nådde Grenadas Peters med 90,75.

Följ ämnen i artikeln