”Det är extremt lätt att sabotera för någon”

Uppdaterad 2023-11-04 | Publicerad 2023-11-01

Ragnhild Mowinckel diskades efter att ha haft fluorvalla på skidorna. 

Nu är åkare oroliga för sabotage i världscupen.

– När det är mycket pengar på spel kan man inte lita på någon, säger Kristoffer Jakobsen.

Den nyligen förbjudna fluorvallan spelade en huvudroll redan under den första världscuphelgen efter att norskan Ragnhild Mowinckel diskats. 

Efter beskedet var frågorna många bland åkarna. 

– Det kom som en chock. Jag hörde det först när jag var uppe på start inför andra åkets besiktning, säger Sara Hector.

”Kan ha gömd burk”

Lara Gut, som vann storslalomen i Sölden, lyfte risken med sabotage efter fluorförbudet. Något som också har slagit de svenska åkarna. 

– I slalom spelar det ingen roll. Vi står 90 procent på kant och har inga glidpartier. Det är om någon skulle vilja diska en och spreja på skidorna. Man får ha koll på grejerna, säger Kristoffer Jakobsen och fortsätter: 

– Det är extremt lätt att sabotera för någon. Lämnar man skidorna kan du ha en gömd burk bara och spreja på, det behövs inte mycket för att du ska åka fast. Det är ett jätteproblem om det börjar förekomma sabotage. När det är mycket pengar på spel kan man inte lita på någon känns det som. Men jag tror inte att det är någon fara.

Sara Hector.

”Då kommer det att vara tårar”

Anna Swenn-Larsson har också tänkt tanken. 

– Jag vill ändå tro gott om människan, vem fan skulle gå och fluora mina skidor? Men samtidigt vet man inte. Man kommer att få hålla väldigt hårt i sina racelagg nu. Men det är något som min serviceman får hålla koll på och jag får lita på honom. Det kommer att lösa sig. Gör det inte det och jag blir diskat för det kommer du att ringa mig och då jävlar kommer det att vara tårar på Swenn-Larsson.

Sara Hector tror mer att det nya förbudet kommer att öka pressen och stressen för åkarnas servicemän. 

– Jag har inte ens tanken att någon skulle sabotera, men det är klart att någon kan göra det. Det vore helt sjukt. Men jag tror inte att det är en sån kultur inom sporten. Det kanske servicemännen är mer oroliga för. De kanske kommer börja tänka annorlunda med skidorna, säger hon. 

Anna Swenn-Larsson.

Följ ämnen i artikeln