Svenska superstjärnan har fått en drömstart

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Isabelle Haak gör succé i den turkiska storklubben.

20-åriga svenskan har blivit den största stjärnan i världens bästa lag.

I premiären i lördags gjorde hon 30 poäng, i andra matchen på tisdagskvällen blev det 17 poäng – överlägset mest i laget i båda matcherna.

Volleybollstjärnan Isabelle Haak har blivit omskriven som Sveriges bäst betalda idrottskvinna med en årslön på 10,6 miljoner kronor.

Fransk press har jämfört henne med dominanta basketlegendaren Michael Jordan, italiensk press döpte henne till ”La Regina de Svezia” (Sveriges drottning).

I somras bytte hon från italienska Pallavolo Scandicci utanför Florens till turkiska Vakifbank som anses vara världens bästa lag.

Det har blivit succé direkt.

Tryck på läktarna

I hemmapremiären mot Aydin inför fullsatta läktare blev det seger med 3–1 i set och Isabelle Haak gjorde 30 poäng, i tisdagens bortamatch mot Ankara blev det seger med 3–0 i set och svenskan med nummer elva stod för 17 av poängen.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

– Kvalitén är grymt bra. Det blir alltid hög nivå på träningarna och att vara i den miljön med bra spelare och ledare gör så klart att det underlättar och utvecklar mycket, säger Isabelle Haak till SVT.

194 centimeter långa Bella från Pertorp i Skåne har blivit van vid uppmärksammad och har gjort intervjuer för de stora dagliga sporttidningarna i L'Equipe och La Gazzetta dello Sport i Italien.

– Klart man känner press, mer än vanligt i en klubb som denna med deras historia. Jag tror att det är någonting man behöver vänja sig vid också, blir ju alltid lättare att spela då, säger Isabelle Haak.

Följer militäroffensiven

Minst 100 mil österut från nya hemstaden Istanbul har Turkiet inlett en militäroffensiv mot Syrien.

– Jag försöker följa situationen lite via svensk tv. Vi har inte har påverkats än så länge och jag har förtroende för min klubb, de kommer att informera om det är något som ändras. Vi har ju fullt upp med säsongsstart med väldigt frekventa matcher och man hinner bara träna, äta, sova och spela. De allra flesta matcherna kommer dessutom att vara runt Istanbul, säger Isabelle Haak till SVT.

Syskonpar i landslaget

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har sedan 2018 med det kvinnliga volleybollandslaget i sitt stödprogram.

Målet är att kvala in till sommar-OS i Paris 2024 och ta medalj 2028 i Los Angeles.

I landslaget är systrarna Isabelle Haak och Anna Haak nyckelspelare, 23-åriga storasystern har pluggat klart på college i Chicago och gick i somras till franska klubben Vandoeuvre Nancy.

Vakifbank har tre klubb-VM-guld (2013, 2017, 2018) och fyra Champions League-titlar (2011, 2013, 2017, 2018).

Den inhemska turkiska ligan har Vakifbank vunnit bland annat de två sensate säsongerna.

Publicerad:

LÄS VIDARE