”Tanken att lägga av kom”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Victor Öhling Norberg hade en mardrömssäsong i fjol.

Men nu drömmer skicross-stjärnan om nytt guld.

– Det var väldigt tufft. Jag har aldrig haft en så dålig säsong, säger han.

Victor Öhling Norberg vann VM-guld 2017. Men förra säsongen var det inte mycket som fungerade för 28-åringen. ”Vön” stördes av ryggproblem, tog bara en pallplats och åkte ut i åttondelsfinalen i OS. 

– Det var väldigt tufft. Jag har aldrig haft en så dålig säsong. Det är inte så konstigt att det snurra en massa tankar när det går så dåligt. Man blir så nere och deppad av det när det inte går som man vill och man har ingen riktig lösning. Det var en mental block, säger han och fortsätter: 

– Det är svårt med tankar, ju mer man tänker, desto mer tankar får man. 

Vad var det för tankar? 

– Jag var väldigt frustrerad och visste inte hur jag skulle göra för att få bort det. Man ser bara hinder. Det är ingenting som sker automatiskt och då går det inte fort. Allt blir jävligt stelt och det funkar inte.

Var du nära att sluta?

– Inte seriöst, men däremot kom tanken att man vill lägga av. Men jag tror aldrig att jag tänkte seriöst på det. 

”Är inte ett par längre”

Efter SM-guldet i slutet av säsongen kom vändningen.

– Där kände jag att jag bara kunde stänga av och åka. Jag fick fart under skidorna och det blev roligt igen. Det är tungt när det går dåligt för mig, för då blir det inte roligt längre. Nu känner jag mig mer peppad, jag vill åka mer skidor och jag tycker att det är roligt. Då går det också snabbare.  

Foto: Christine Olsson/TT

Öhling Norberg hade även en tung period säsongen innan efter att dåvarande flickvännen Anna Holmlund kraschat svårt. Holmlund har gjort stora framsteg sedan olyckan, men rehabiliterar fortfarande den svåra hjärnskadan. 

Öhling Norberg och Holmlund är inte längre tillsammans, men har fortfarande kontakt. 

– Vi är inte ett par längre. Det är bara så det är i livet, ibland funkar det, ibland inte. Sedan är det en väldigt speciell situation mellan oss såklart. Vi hörs lite då och då fortfarande, säger han till Expressen.

”Nu är jag tillbaka”

Säsongens stora mål för Öhling Norberg är VM och där hoppas han kunna försvara sitt guld. 

– Målet är absolut VM. Sedan har vi den här touren innan jul som jag ser fram emot väldigt mycket. Jag känner och tror att jag kan vara i toppen där också. Jag känner att jag har skidåkningen, jag har suget att vinna, det känns bra. 

Du kommer vara tillbaka där uppe? 

– Nu är jag tillbaka. 

Publicerad: