Svenska hjältar: ”Så himla glad att kunna göra skillnad”

Han erbjuder löpträning – för alla

Publicerad 2018-11-21

Det fanns ingen löpargrupp för Niclas Wennerlunds dotter – så han startade en egen.

Nu har hans projekt Bara vanlig spridit sig och hjälper unga med funktionsnedsättning över nästan hela landet.

– Det är det bästa jag har gjort, säger han.

Året var 1997 när Niclas Wennerlunds liv förändrades drastiskt.

Det var nämligen då han blev pappa till sin andra dotter som föddes med en kognitiv funktionsnedsättning.

Det betyder bland annat att hon lever med ständiga epileptiska kramper och är beroende av personlig assistans dygnet runt.

Trots att hon har rörelsesvårigheter har hon alltid tyckt om att röra på sig – men när Niclas skulle hitta en lämplig löpargrupp åt henne stötte han på problem.

– Det fanns ingen träning för henne och när jag ringde runt i parasporten så fanns det inget som jag eftersökte. Det närmaste jag kom var friidrott men det var inte det jag var ute efter. Jag ville hitta det holistiska perspektivet. Att man stannar upp i naturen.

De ska få bestämma”

Niclas Wennerlund tog saken i egna händer, började träna med sin dotter själv och 2016 startade han löpargruppen Bara vanlig.

Ett initiativ som skulle komma att få en enorm genomslagskraft.

– Det är det bästa jag har gjort, konstaterar han.

På Hellasgården i Nacka samlar han barn och unga med funktionssvårigheter som en social mötesplats där alla som vill får delta i löparträning på sina egna villkor – vare sig man går, springer eller rullar.

– Det handlar om att de ska få bestämma. Jag har jobbat mycket inom funktionsrörelsen och där är det oftast föräldrar, assistenter eller personal som bestämmer. Nu får de själva bestämma och det är en stor del av framgångsreceptet.

– Efter träningen så hänger vi och tar ett kvällsmål. I de flesta andra träningsrörelser så är det slut och man åker hem direkt efteråt, men vi stannar kvar och umgås i 30–40 minuter till.

Vill ta projektet utomlands

Att påstå att initiativet har fått ringar på vattnet är knappast en överdrift.

Sedan Bara vanlig startades har volontärerna anmält sig på löpande band. Flera grupper har startats i Stockholmsområdet och även i städer som Karlstad, Göteborg och Sundsvall.

– Det är helt fantastiskt, det finns liksom inget stopp. Det har bara rullat på.

Hur stora kan ni bli?

– Mitt långsiktliga mål är att vi ska finnas över hela Sverige. Vilket känns fullt rimligt. Det och att ingen ska reagera när man ser någon i en permobil i löparspåret; det ska vara normaliserat. De har lika stor rätt att träna där som du och jag.

– Jag ser en potential att det här kan bli internationellt.

”Brinner för det här”

Niclas Wennerlund har gett funktionsvarierande en plattform där de kan umgås, socialisera, motionera och bara vara sig själva.

För det har han uppmärksammats med ett flertal utmärkelser och nomineringar. Bland annat är han en av fyra kandidater som kan bli utsedd till Årets eldsjäl av Folkhem i kategorin hälsa.

Bara vanlig har blivit hans nya ideella heltidssysselsättning.

– Det här är mitt heltidsjobb men jag tjänar inte en krona på det här. Jag är personlig assistent på kvällarna för att kunna försörja mig själv.

Vad är det som driver dig att göra detta?

– Jag brinner verkligen för det här. Jag är så himla glad över att kunna göra skillnad för så många människor. Det betyder så mycket för de som är med. De vågar hålla i en uppvärmning, de får bättre balans och blir bättre på det mesta. De bestämmer själva. Vissa springer tre kilometer och andra 500 meter. När de får höra att det är de själva som bestämmer – då lyser de upp. För de är inte vana vid det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!