På TV4 så ligger snart bara kravatterna kvar

Marcus Leifby: En värvning som andas symbolik snarare än prestige

Både Robert Perlskog och Claes Hellgren har lämnat TV4 för Viasat.

TV4-konstanten Robert Perlskog är klar för Viasat.

Som tv-värvning betraktad?

Kanske inte världens häftigaste – däremot väldigt talande.

Efter att Viasat på bara några veckor säkrat rättigheterna till alla former av vettig fotboll där lagen är kapabla att slå tre passningar inom laget (Champions League, Premier League, Serie A, La Liga och Ligue 1) var det bara en tidsfråga innan de också skulle börja plocka till sig kommentatorer, experter och diverse annat löst tv-folk.

Så sent som i söndags kväll tänkte jag faktiskt på Robert Perlskog.

Han var utsänd för att kommentera Degerfors-Ljungskile i någon betydelselös match i superettan.

Perlskog postade en bild på Twitter på ett skymningsskumt och öde Stora Valla.

Mörkret berättade en hel del, inte bara om årstiden vi befinner oss i, eller om Degerfors, utan även om TV4-sporten.

Påminner om SVT:s demontering

Efter Janne Schermans försök till imperium-bygge (han ville samla all svenskförknippad fotboll under samma kanaltak, och han kom en bit på vägen) började kanalen auktionera ut svenska VM-kvalmatcher vind för våg.

Det innebar bland annat att de gick miste om 4-4-klassikern i Berlin som i stället sändes i Kanal 5.

Senare gav man upp samtliga kvalmatcher och under 2015 har man även tvingats släppa hockey-VM till Sveriges Television, Europa League till SBS Discovery och nu senast ett par internationella fotbollsrättigheter till Viasat.

TV4 har fortfarande en del rättigheter kvar, bakar man ihop TV4 med C More och kallar det för TV4-familjen finns det fortfarande en del gott (SHL, hockeyallsvenskan, fotbollsallsvenskan, superettan, damallsvenskan, herr- och dam-VM och EM i fotboll, bland annat) men det är inte svårt att tyda tecken i skyn.

Demonteringen som nu sker påminner om den som SVT råkade ut för på 90-talet, när TV3 och TV4 likt gamar cirkulerade ovanför tv-huset på Gärdet och plockade rättighet efter rättighet.

Bryr sig TV4 inte om sport längre?

Efter förlusten av hockey-VM till Sveriges Television uttalade sig TV4:s sportchef Fredrik Olofsson nyligen i en branschtidning.

Han konstaterade att ”det finns så mycket annat än sport att oroa sig för i världen”.

Det har han förstås fullkomligt rätt i, men uttalandet går också att tolka som att de faktiskt inte bryr sig särskilt mycket om sport längre.

Tv-kartan håller på att ritas om, även om värvningen av TV4-Perlskog inte utgör det blaffigaste penseldraget.

Efter de senaste rättighetsköpen var det bara en tidsfråga innan Viasat skulle slå till igen men den här gången blev det inte någon stjärnsmäll.

Det blev en riktig perla.

”Robban” var med och grundade TV4-sporten, han har lett sändningar i mockajacka, är Radiosporten-skolan, en kommentator av den gamla stammen.

En värvning som andas symbolik snarare än prestige.

Perlskog har visat en enorm lojalitet genom åren och han har många strängar på sin lyra.

Han kan göra Cagliari-Chievo en söndag utan att gorma och gnälla, åtminstone inte utåt sett.

Perlskog är också den sista kvarlevan från Bengan Boys-tiden.

Han och Claes Hellgren är en välfungerande, jag vill faktiskt säga formidabel, kommentatorsduo i handbollssammanhang, de är snudd på lika folkkära som ”Arne och Ankan”…(nåja), ”Jacob och Anders”, ”Lasse och Ralf” eller ”Lasse och L-G”.

Omoderna i sitt genustänk

Som värvning betraktad, i dessa fotbollstider, är Perlskog inte något nytt och lovande, han är inte något allvarligt hot med giftiga tåspetsar, han måste betraktas som en stabil och rutinerad mittback som kan gå in och göra det ordentliga jobbet när det krävs.

Kommentatorernas Filip Apelstav.

Dessvärre, för oss som tittar på, är han också en skinnpåse och två kulor ytterligare i Viasats redan pyramidala pungvägg.

De har ett av Sveriges modernaste tv-golv, men är fortfarande häpnadsväckande omoderna i sitt genustänk.

Men det kanske kommer?

Värvningskarusellen har förmodligen bara startat.

Begåvade profiler som Anna Brolin, Marie Lehmann, Johanna Frändén och Suzanne Sjögren borde vara högvilt, även om jag tror att de både har fått en del input om hur det kan vara på andra sidan, i andra mediehus, och har andra ambitioner än att sitta i en källare på Södermalm och prata boll.

Efter Per Nunstedt (chef), Ola Wenström (försteankare), Bojan Djordjic (expert) och Pontus Kåmark (expert) följer nu Robert Perlskog.

TV4 var en del av Sverige, nu är de en del av Viasat.

Olof Lundh har gått in i C More och har en blogg, när Patrick Ekwall väl syns och hörs så är det i Expressen.

På TV4 ligger snart bara kravatterna kvar.

Följ ämnen i artikeln