Igelström i bassängen – tio år senare

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny karriär – både som Masterssimmare och triathlet

För tio år sedan lovade Emma Igelström sig själv att aldrig ställa sig på en startpall igen.

Nu har hon gjort guldskimrande comeback i simbassängen och dessutom startat en ny satsning – som innebär 20 timmars träning i veckan.

– Jag har tyckt att det varit extremt tråkigt att simma i bassäng men hittat tillbaka till glädjen, säger hon i podcasten Snabbanan.

Emma Igelström under sim-SM för 13 år sedan
Foto: TT
Emma Igelström under sim-SM för 13 år sedan

Emma Igelström gjorde sin sista tävling som simmare strax innan hon fyllde 26 år.

Då hade hon slagit flera världsrekord, tagit mängder med VM-guld och blivit första kvinna under drömgränsen 30 sekunder på 50 bröstsim.

Strax innan hon fyller 36 har hon nu gjort comeback i sin nya klubb Kungsbacka SS, där hon dök i vattnet på sex distanser i helgens Masterstävling (för simmare i olika åldersklasser över 25 år) på hemmaplan.

Det blev sex guld på sex distanser i distriksmästerskapet och bland annat 4.53,24 på 400 frisim.

"Överträffade mig själv"

"För tio år sedan lovade jag mig själv att aldrig stå på en startpall i en simhall igen. I dag gjorde jag det. Det var svinläskigt. Jag överträffade mig själv. Sex lopp på tre timmar utan mjölksyreträning i bagaget fick mig att längta till Iron Man. Men jag gjorde det!! Jag var inte mitt snabbaste jag men jag var definitivt mitt gladaste jag. (Å jag är sjukt nöjd med tiderna också, speciellt 400 frisim), skrev hon på Instagram.

Och det är framför allt en Iron Man som är det stora målet i Igelströms nya karriär som triathlet – nämligen den i Kona, Hawaii.

– Jag har det som uttalat mål, att kvala in i min åldersgrupp. Men där ser jag mig som en motionär – elit för mig är att ha högre mål än att tävla i en åldersgrupp. I dag har jag massa saker i mitt liv som betyder mer än idrotten, det är också det som är så himla skönt. Det är bara glädjen som styr mig. Inte en enda gång har jag känt press på mig själv eller på att prestera. För det (presterat) har jag gjort i mitt liv, säger 35-åringen i podcasten Snabbanan.

"Som Bolt i ett marathon"

Igelström berättar i podden att hon i dag lägger ner nästan lika mycket tid på träning som under sin simkarriär – cirka 20 timmar i veckan – och att simningen i dag fungerar som en återhämtningsfas i träningen. Det blir ungefär sex timmars simträning i veckan.

– Det är lite kul när jag ställer mig på startlinjen på simdelen och folk förväntar sig stordåd på 3,8 kilometers simning fast jag tävlade på 50 meter bröstsim. Det är som att Usain Bolt skulle springa ett marathon och alla förväntat sig att han skulle vinna. Men jag har nytta av allt kakel jag nött, alla längder. Att jag kan stänga av smärtan och bara mata. Pannbenet förlikar sporterna, säger hon till Snabbanan.

Emma Igelström kommer att ställa upp i SM i Masters den 6-8 maj.

Här kan du lyssna på podcasten Snabbanan. (OBS: Extern länk)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN