Regeringen: 500 i publiken kan tillåtas 15 oktober

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Regeringen har tagit fram ett förslag på att utöka begränsningen för sittande publik.

Idrottsevenemang ska kunna ta in 500 åskådare med minst en meters mellanrum på läktaren.

Beslutet ska kunna börja gälla från och med den 15 oktober.

Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind presenterade regeringens nya förslag på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

Publikbegränsningen på maximalt 50 personer ligger kvar åtminstone till och med den 15 oktober, därefter kan det ökas till 500 åskådare om smittläget för coronaviruset tillåter.

Regeringen kommer bjuda in till ett publikråd med olika arrangörer för att diskutera kommande anpassningar.

– Att tillåta 500 åskådare har Folkhälsomyndigheten ansett vara en rimlig begränsning, fotbollen och ishockeyn har långt gångna planer hur det ska genomföras och det är jättebra. Det ska gå att löpande göra förändringar när det är lämpligt ur smittskyddssynpunkt, vi är hela tiden beredda att fatta nya beslut i enlighet med hur situationen förändras, säger Amanda Lind.

Ishockeyn positiva

Det här beslutet är planerat att fattas på regeringssammanträdet den 8 oktober och skulle i så fall börja gälla den 15 oktober.

– Det är positivt att lättnader införs. Nu är det upp till idrotten att visa att det är möjligt och gå vidare och anpassa till arenornas storlek, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

– Det är ett steg i rätt riktning. Vi kommer gå igenom informationen och har kallat våra klubbar till möte under onsdagen, säger SHL:s vice vd Johan Hemlin.

– Det är positivt att möjligheten att ta in fler åskådare ökar, men vi hade velat ha procent efter arenastorlek. Vi ser fram emot möjliga högre siffror, vilket nu möjliggörs senare inom ramen för ändrat regelverk, säger HV71:s vd Agne Bengtsson.

Två personer i samma sällskap som ska kunna sitta tillsammans utan avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE