E-sport

Maddelisk: ”Tror inte någonting kan stoppa Naniwa i finalen av E-sport-SM”

E-SPORT

Experterna tippar hur det går i Starcraft II på söndag

”Starcraft”-experterna Tom Bramler och Madeleine Leander är ett radarpar i SM-studion.

Men när de nu sätter plus på alla finalister är det en sak de inte är överens om.

Vem som vinner.

SÅ BRA ÄR SPELARNA – ENLIGT MADELEINE ”MADDELISK” LEANDER

Betyg: 5 av 5 plus

Johan ”Naniwa” Lucchesi

23 år. Hässleholm. Alliance. Protoss.

Om ”Naniwa” kan hålla nerverna i styr och inte blir distraherad tror jag inte att något – eller någon – kan stoppa honom från att ta hem förstaplatsen.

Läs mer om ”Naniwa” här!

Betyg: 5 av 5 plus

Marcus ”Thorzain” Eklöf

22 år. Stockholm. Evil Geniuses. Terran.

En otroligt stabil spelare. Det är sällan man ser honom spela en dålig match och jag har aldrig hört honom klaga på omständigheter runt omkring. Han låter sig inte distraheras. ”Thorzain” har stora chanser att vinna och det skulle vara riktigt intressant att se en match mellan honom och ”Naniwa”.

Läs mer om ”Thorzain” här!

Betyg: 4 av 5 plus

Rickard ”Sortof” Bergman

19 år. Örebro. Western Wolves. Zerg.

För ett år sedan skulle jag ha delat ut fem plus. Då visade han fantastiska resultat. Den senaste tiden har han inte synts lika mycket och jag tror att hans nivå är en aning instabil. Har han en bra dag? Då kan han gå hur långt som helst. En dålig? Då kan han åka ut redan i gruppspelet.

Betyg: 4 av 5 plus

Rasmus ”Vipro” Östersjö

19 år. Karlstad. Complexity. Protoss.

Här är det inga nerver som styr. Däremot är nivån på hans spel lite ojämn. Han såg övertygande ut i kvalet han vann och har visat bra resultat i klankrig den senaste tiden. Jag tror inte det kommer räcka ända fram. Jag tror däremot att han definitivt tar sig vidare från gruppspelet.

Läs mer om ”Vipro” här!

Betyg: 4 av 5 plus

Jesper ”Bischu” Johansson

23 år. Sävar. Klubblös. Protoss.

”Bischu” är en spelare som är mer bra än känd så att säga. Han spelar fantastiskt bra och är antagligen den mest kreativa spelaren i startfältet. Är det någon som kan bubbla upp och ställa till det för favoriterna är det han.

Läs mer om ”Bischu” här!

Betyg: 3 av 5 plus

Stefan ”Morrow” Andersson

20 år. Stockholm. Western Wolves. Terran.

Hade man betygsatt personlighet hade jag givit ”Morrow” en femma direkt. Men av den senaste tidens resultat att döma tror jag inte att han kommer att ta hem turneringen.

Läs mer om ”Morrow” här!

Betyg: 3 av 5 plus

Joacim ”Runa” Persson

22 år. Ludvika. Team Property. Protoss.

”Runa” är e-sport-SM. Vi har sett honom spela i sju av åtta kval – och noterat att hans självförtroende sviktat mot favoriterna. Jag tror att ”Runa” kommer bli riktigt duktig snart, men där är han inte än.

Läs mer om ”Runa” här!

Han kniper sista finalplatsen!

Den sista finalplatsen tror jag kommer att gå till Dan ”Hope” Gustafsson – åtminstone om man går efter de senaste resultaten online. Dock har ”Hope” aldrig tidigare medverkat på ett offline-event; det är svårt att bedöma hur nerverna kan komma att påverka. Jag tror också att han är den spelare av de som ännu inte kvalat som har störst chans att ta sig långt i den stora finalen. En annan spelare som definitivt kommer att vara med och strida om finalplatsen: Jeffrey ”Sjow” Brusi.

Han vinner!

Jag tror att den enda som kan stoppa ”Naniwa” från att vinna är han själv. ”Thorzain” är antagligen spelaren med högst lägstanivå, men jag tror att ”Naniwa” är i bra form och kommer att ta hem finalen. Eventuella bubblare är ”Bischu” och ”Hope”. Vi har inte sett så mycket av dem i stora turneringssammanhang. Men av vad jag sett är de båda i otroligt bra form för tillfället.

SÅ BRA ÄR SPELARNA – ENLIGT TOM ”ENDARSS” BRAMLER

Betyg: 5 av 5 plus

Marcus ”Thorzain” Eklöf

22 år. Stockholm. Evil Geniuses. Terran.

Den regerande SM-mästaren kommer att få tufft motstånd, inte minst av rivalen ”Naniwa”. Tillsammans med ”Sortof” utgör ”Naniwa” de stora hoten mot ”Thorzain”. Men ”Thorzain” har pallat för trycket många gånger förut och kan definitivt göra det igen.

Betyg: 5 av 5 plus

Johan ”Naniwa” Lucchesi

23 år. Hässleholm. Alliance. Protoss.

Den svenska ”Starcraft”-scenen har gott om duktiga spelare. Men trots bredden och den höga nivån är det ändå väldigt få som ens är nära att matcha ”Naniwa”. Han kommer att gå in i SM som superfavorit. Och om han spelar på sin absolut högsta nivå är det nog bara ”Thorzain” som kan rå på ”Naniwa”. Om ens han.

Betyg: 4 av 5 plus

Rickard ”Sortof” Bergman

19 år. Örebro. Western Wolves. Zerg.

Att ”Sortof” är Sveriges absolut bästa Zerg-spelare är det nog få som ifrågasätter. Men han har fortfarande inte cementerat sin position bland den absoluta eliten. En vinst i SM skulle kunna ändra på det. Att han upprepar sin finalplats från ifjol är definitivt inte omöjligt.

Betyg: 3 av 5 plus

Rasmus ”Vipro” Östersjö

19 år. Karlstad. Complexity. Protoss.

”Vipro” har haft en stadigt uppåtpekande utvecklingskurva och verkar vara i mycket god form. Det enda orosmolnet är det faktum att hans lag nyligen valde att lägga ner sin ”Starcraft”-sektion – vilket lämnade honom utan stöd. Om ”Vipro” kan åsidosätta dessa problem och fokusera på matcherna istället kan han gå långt.

Betyg: 3 av 5 plus

Jesper ”Bischu” Johansson

23 år. Sävar. Klubblös. Protoss.

Efter ett ganska svagt 2012 har Bischu hittat formen under våren. Med sin aviga spelstil kan ”Bischu” faktiskt bli en av de stora utmanarna till SM-guldet den här säsongen.

Betyg: 2 av 5 plus

Stefan ”Morrow” Andersson

20 år. Stockholm. Western Wolves. Terran.

Det är svårt att veta exakt hur Morrow står sig i nuläget. Precis som många i SM-startfältet är han på väg tillbaka från ett ganska mediokert fjolår. Slutspelet kommer att bli en tuff men rättvis värdemätare. Det kommer också att kräva en prestation av Morrow vi inte sett honom göra på länge. 

Betyg: 2 av 5 plus

Joacim ”Runa” Persson

22 år. Ludvika. Team Property. Protoss.

Det kändes skönt när ”Runa” vann sin finalplats under kvalet i Norrköping i maj. Spelaren som deltagit i samtliga kval fram till dess förtjänade det. Men finalplatsen satt långt inne och att ”Runa” skulle gå från att vara den ständiga kvaltvåan till att bli ett ordentligt hot i finalen har jag svårt att föreställa mig.

Han kniper sista finalplatsen!

Av alla som har onlinekvalat till det svenska mästerskapets sista deltävling nu på lördag så sticker två ut som verkliga utmanare.

Den ena är Jeffrey ”Sjow” Brusi. ”Sjow” har hämtat sig från ett skakigt 2012 – som slutade med att han under en period slutade tävlingsspela. Nu – efter comebacken – känns han plötsligt starkare än någonsin.

Den andra är Dan ”Hope” Gustafsson. En talang vars framfart enbart kan jämföras med den ”Sortof” hade i slutet på 2011.

Båda två är spelare som utan tvekan hör hemma i ett SM-slutspel. Jag tror dock att det blir ”Hope” tar den sista slutspelsbiljetten. Även om han aldrig spelat offline förut och är oprövad i dessa sammanhang så går hans imponerande online-resultat inte att blunda för. Plus att det vore kul med ytterligare en zerg-spelare i finalen.

Han vinner!

Det kommer bli en tuff och oviss kamp mellan framförallt ”Sortof”, ”Naniwa” och ”Thorzain”. ”Sortof” kommer att behöva spela på topp för att rå på de två giganterna. ”Naniwa” har en högstanivå som ingen i det här fältet kan matcha, problemet för hans del är dock att han är relativt ojämn och sällan kommer upp i den nivån. Med det i åtanke väljer jag ändå att tippa att ”Thorzain” försvarar sitt SM-guld från i fjol. Han har en jämnare högstanivå, och är expert på att analysera och bryta ner sina motståndares spelstil. Han kommer till SM fullt förberedd – inte minst gentemot protoss-motståndare.

Madeleine Leander
Tom Bramler

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

E-sport