Starcraft 2

Maddelisk: ”Om e-sporten ska växa måste tjejerna med också”

Av: 

Tobias Lundgren

E-SPORT

Madeleine ”Maddelisk” Leander åker till Rumänien för att ta hem världsmästerskapen

Svenska Madeleine ”Maddelisk” Leander är en av Starcraft II-världens största kvinnliga profiler.

Och i helgen kommer hon försvara de gulblå färgerna i Rumänien, under IeSF World Championship.

– Jag känner absolut att jag kan ta hem hela grejen, säger hon.

För de som följer E-sport-SM på Aftonbladet är hon ett välbekant ansikte. De senaste säsongerna har hon hyllats för sina insatser som caster under turneringens SCII-segment. Men Madeleine ”Maddelisk” Leander är inte bara bra på att prata om Starcraft II, hon är också en av världens mest framstående kvinnliga spelare.

I dag åker hon till Rumänien för att representera Sverige under Internationella E-sportfederationens världsmästerskap för tjejer.

– Det känns helt okej. Jag har tagit ledigt från jobbet och tränat jättemycket, ungefär 30 timmar på tre dagar. Nu ska jag vinna, säger hon.

”Kan jag spela mitt bästa vinner jag”

Hon är segerviss trots att castingen under SM och jobbet som mattedoktorand stått i vägen för träningen den senaste tiden.

– Jag känner absolut att jag kan ta hem hela grejen. Men jag har en låg lägstanivå så vissa dagar kan jag slå bra spelare och vissa dagar kan jag förlora mot ”noobs”. Kan jag spela mitt bästa vinner jag.

E-sporten är fortfarande väldigt mansdominerad. Vad måste ske för att fler tjejer ska slå igenom?

– Det jag tror skulle innebära ett genombrott är om någon europeisk tjej kunde slåss med killarna också. Många skulle se upp till den personen.

Hur långt bort från den nivån är du?

– Att tävla mot de som spelar på heltid är väldigt svårt. Jag skulle vilja bli bättre men tycker om att göra de andra sakerna jag gör så jag vill inte ge upp det.

– Men det skulle vara jättekul att vara ambassadör för tjejer inom Starcraft II. Om e-sporten ska växa måste tjejerna med också annars bortser vi från halva befolkningen. Flera har sagt att de började spela för att jag är en förebild, sånt är skitkul.

”Henne är jag mest rädd för”

Om man ser på kvalen till tävlingen i Rumänien verkar Frankrike ha många fler kvinnliga spelare än Sverige, vad beror det på?

– E-sport är väldigt stort i Frankrike och det beror delvis på mitt lag Millennium. De har en stor community som följer spelarna. När jag gick med fick jag många fans, så man märker hur stort det är jämfört med många andra länder, inklusive Sverige.

Hjälper jobbet som caster dig att bli en bättre spelare?

– Absolut. Jag kan hitta nya builds. När man castar tvingas man analysera och sätta sig in i spelarnas situation. Jag får kolla på den andra rasen. Hur tänker de? Varför tar de gas där och gör si och så? Det kanske inte är lika effektivt som replays men jag känner att jag kan använda det. Sedan pratar jag med spelarna och får veta hur de tänker och kan byta tips också.

Hur mycket har du scoutat motståndet i IeSF?

– Det är jättesvårt att göra då de flesta spelar med barcodes och gömmer sina strategier. Det finns inte mycket information, så jag har istället jobbat på att förbättra mitt spel överhuvudtaget.

Vilken motståndare blir den största utmaningen för dig?

– Sydkoreanska Kim "Aphrodite" Ga Young, henne är jag mest rädd för.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Starcraft 2