Amerikansk lag sätter stopp – för ”Rekkles”

Uppdaterad 2012-12-20 | Publicerad 2012-12-13

Får inte ha League of legends som sitt yrke – förrän han fyller 17

En av Sveriges just nu hetaste e-sportstjärnor heter Martin ”Rekkles” Larsson.

I helgen vill ”Rekkles” vinna ännu en guldmedalj.

Det skulle i så fall blir hans sista på länge.

Internationella ”League of legends”-laget Fnatic vann både Dreamhack Winter och Thor Open inom loppet av några veckor. När Intel Extreme Masters avgörs i Köln i helgen – där över 400 000 kronor står på spel – tillhör Fnatic återigen favoriterna.

– Vi har en bra grupp och har en god chans att ta oss till final. Vi har en god chans att vinna också, säger Fnatic-spelaren Martin ”Rekkles” Larsson, 16, från Älvängen utanför Göteborg.

”Rekkles” är djupt motiverad att vinna IEM – turneringen kan bli hans sista fram till september nästa år.

– Nästa år får jag inte tävla förrän jag fyller 17, säger Larsson.

Största potten någonsin

I augusti i år utannonserade Riot Games – ”League of legends”-studion som är extremt angelägen om att etablera sitt spel som en av de stora e-sporterna – att de skulle börja betala löner till de åtta av de bästa lagen i världen. Riot skröt inte bara om att deras kommande liga, Championship Series, skulle lanseras med den största potten prispengar någonsin och kostnadsfria högupplösta tv-sändningar varje vecka, utan också att lönerna ”skulle innebära ett hållbart val för professionella e-sportspelare”.

”Kanske bäst i Europa”

Men för Martin Larsson är det än så länge inte hållbart. Under amerikansk lag måste han ha fyllt 17 år för att ägna sig åt vad som skulle klassas som ett heltidsjobb.

Det finns förstås en liten risk att Fnatic inte lyckas att kvalificera sig för Riots Championship Series.

– Men det tror jag att vi kommer att göra med tanke på att vi kanske är det bästa laget i Europa just nu, säger ”Rekkles”.

Om reglerna hade kunnat kringgås hade Martin tänkt ta ett sabbatsår från sina studier på IT-gymnasiet i Göteborg. Men efter den här helgen får han byta de fullsatta arenorna mot skolbänken.

Peter Ottsjö