Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: En väldigt dålig prestation av Bajen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

MALMÖ. Två frågor efter Elfsborg–Hammarby.

Hur bra är egentligen höstens Elfsborg?

Varför vaknade aldrig Hammarby?

Alltid svårt att dra slutsatser efter en match som avgjorts tidigt. Elfsborg körde över Hammarby i en knapp halvtimme och dödade sen psykologiskt Bajens nyväckta hopp efter en femminutersperiod då stockholmarna skapade chanser. Ingen utdelning och i stället kom Simon Lundevall i fart, droppade axeln, vek in och dundrade in sitt andra mål för dagen till 3–0.

Väldigt snyggt, effektivt och förödande för Hammarbys redan ganska låga kampvilja.

Hammarby var inte på topp energimässigt ens från start. Elfsborgsspelarna fick tidigt en meter eller två till godo och kunde därför behandla bollen i lugn och ro till att bygga upp ett anfallsspel med ideliga försök att utnyttja hela plastmattans yta.

Årets snyggaste hittills

Med Samuel Holmén tillbaka efter tio utlandsår har Elfsborg återigen en ledare på planen och i omklädningsrummet som man saknat sedan Anders Svensson slutade. Jättetalangen Simon Olsson fick mer utrymme i mittfältet och var ännu bättre än han varit tidigare.

Joakim Nilssons 2–0-skruv ribba in är ett av årets snyggaste hittills i sin precision. Lundevalls 1–0 en jättemålvaktstavla av Hammarbys Ögmundur Kristinsson som blandar och ger mellan stolparna.

Med segern rycker Elfsborg upp mot toppen och har nu bra häng på AIK och andraplatsen. Även om det är troligt att MFF rycker i toppen kommer det att bli en oerhört tät allsvenska sett till striden om Europaplatserna under SM-guldet.

Att Elfsborg är med där och hugger förväntade åtminstone jag mig inför seriestarten men sen kom några dåliga matcher och det rapporterades om upprorsstämning och avgångskrav på Magnus Haglund som i princip hade noll förtroende i spelartruppen.

Just nu sitter Haglund väldigt säkert vilket är ännu en antydning om att tålamod är ganska bra att ha när man bygger lag i klubbarna.

Blir svårslaget

Svaret på första frågan är att höstens Elfsborg ser väldigt bra ut. Ett lag som blir svårslaget för alla motståndare. Utan att man har någon av allsvenskans vassaste anfallare öser man in fler mål än alla andra lag. Simon Lundevall är väldigt svårstoppad. Hans dribblingar bygger på fart och bollkontroll med små rörelser som är så svåra för försvararna att avslöja i tid.

Hammarby har också varit på gång ett tag men i den här matchen tappade man det mesta. Under några minuter i första halvlek skapade man målchanser som brändes men sett över 90 minuter var det en väldigt dålig prestation av Bajen.

Leo Bengtsson visade speed och attackvilja och kunde med lite flyt fått ut något stort av det men det blev ingenting. Arnór Smárason gjorde sitt vanliga uppoffrande jobb på kanten och hade en del halvfarliga inlägg och ett rungande skott över. Jiloan Hamad fick gå av skadad i en fot. Junior var stabil.

Men som lag var Hammarby utan allvarligt menad ambition att vinna matchen.

Självklarhet att serien ska vända

I nästa match väntar en retur mot Elfsborg hemma och det är något jag aldrig har begripit meningen med. Att få ett dubbelmöte mitt i säsongen kan bli lika avgörande som missvisande beroende på skador, avstängningar och formsvackor.

För mig är det en självklarhet att serien ska vända om med matchen mellan samma lag som möttes i första omgången och sen rullar det på i samma ordning.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.