”De kallar mig svikare och förrädare”

Publicerad 2017-09-20

ÖSTERSUND.
Östersunds hjälte tackade ja till Iran.

Då dränktes han i reaktioner.

Från ena hållet: tiotusentals nya supportrar.

Från andra hållet: mängder av skit.

– De kallar mig svikare, förrädare och att jag ska flytta "hem" till Iran, berättar Saman Ghoddos.

Följ ämnen
Malmö FF

Saman Ghoddos ser lätt skamsen ut när han lommar in i Jämtkrafts Arenas hjärta: fikarummet där spelare, ledare och kanslipersonal drar rövarhistorier, löser världsproblem och myser över ÖFK:s tillsynes aldrig sinande succé. Graham Potter har nyss dragit Ghoddos och lagkamraten Ken Sema rejält i örat. Duon hävdade efter krossen av Sirius att "Östersund är bäst i Sverige, inte Malmö", vilket förstås ger all världens tändvätska åt MFF inför onsdagens möte mellan klubbarna.

– Vi kanske glömde var vi kommer ifrån i glädjen över segern. Fan, det är kanske att sätta onödig press på spelarna och tränaren, funderar Europa League-sensationen Ghoddos självkritiskt.

I samma stund som spelaren sitter och ångrar sig sliter rubrikmakaren tillika ordföranden Daniel Kindberg upp dörren.

Kindberg:

– Va fan har hänt? säger Kindberg och ler brett.

Ghoddos:

– Tydligen säger jag och Ken fel saker till journalisterna.

Kindberg:

– Vad menar du?

Ghoddos:

– Det här om att vi är bäst...

Kindberg:

– Nej, nej. Jag tycker egentligen att ni är för jävla återhållsamma. Hade ni sagt att vi var näst bäst så hade jag gett er skäll i stället. Då hade det blivit rejält besvärligt för dig.

Det är andra gången på kort tid som Saman Ghoddos drabbats av ångest på grund av en intervju. Vi återkommer till det.

Daniel Kindberg.

Tröjor med iranska idolerna

24-åringen växte upp i Malmö med en grön, vit och röd-randig flagga hängandes på väggen i pojkrummet.

– Brorsan hade en likadan inne hos sig. Jag började tänka på Irans landslag redan som barn.

Han såg lika mycket upp till de iranska legendarerna som Zlatan Ibrahimovic och andra blågula lirare.

– Ali Daei och Ali Karimi, Asiens Maradona. Puh. Så bra. Vi gick runt med deras namn på tröjorna.

Så när Ghoddos helt plötsligt var intressant för förbundskaptener – det var sannerligen inte aktuellt för två år sedan när han spelade för Syrianska i superettan – insåg han omedelbart att det skulle bli svårt.

– Vad ska jag välja? Tänk om båda kommer? Jag pratade med familjen, med vännerna. Vissa skrek: "Sverige", andra hoppades på Iran. Jag försökte ta in allt.

Hur mår man då?

– Det var hemskt jobbigt. Jag visste inte vad jag skulle tycka eller tänka. Jag hade ju aldrig varit på besök i Iran, men jag älskar landet ändå. Vi firar alla persiska traditioner hemma i Sverige och äter persisk mat hela tiden.

Men när Janne Andersson kallade Ghoddos till januarturnén hade han inte en tanke på att säga nej.

– Jag blev så extremt glad. Jag försökte göra mitt bästa och verkligen kämpa.

Väl tillbaka på svensk mark började han återigen grubbla.

– Alla frågade mig hela tiden vad jag ville göra.

Till slut gav han sig själv en tidsfrist. Om han blev såld till en utländsk klubb under sommaren, vilket han först ville, skulle han bestämma sig direkt.

– Men jag blev aldrig såld och fick ännu längre tid på mig att fundera. Det var en enorm press.

Österssunds tvåmålskytt Saman Ghoddos hälsar på fans efter segern mot PAOK i Europa League-kvalet.

”Då kan man inte säga nej”

När bestämde du dig?

– I slutet av sommaren ringde Irans förbundskapten Carlos Queiroz (med bakgrund i Manchester United och Real Madrid). Han har uträttat mästerverk med Iran och alla älskar honom. Det är en hjälte, säger Ghoddos och förlorar sig i ett resonemang om hur ett defensivt disciplinerat Iran förtjänade att gå vidare från gruppspelet under VM 2014.

Vad sa han?

– Han ringde upp mig som en helt vanligt tränare. Vi snackade engelska och han förklarade hur han såg på mig som spelare. Vilka planer han har för mig. Det kändes precis som när Graham Potter ville ha mig till Östersund. Då kan man inte säga nej, inte om han tror på mig så mycket.

Vad tryckte han på?

– Han var tydlig om vilket system Iran använder. Vilken position jag passar i. "Det blir inte enkelt", sa han, eftersom lagkaptenen Ashkan Dejagah, 31, spelar på samma plats.

Irans lagkapten Ashkan Dejagah i kamp med Messi.

Väl nere i Iran så överraskade Dejagah, med klubbar som Wolfsburg, Hertha Berlin och Fulham i bagaget, på Ghoddos. Trots att de konkurrerade om samma plats i laget tog lagkaptenen hand om honom.

– Han var verkligen schysst, trots att vi bråkar om samma position. Alla tog faktiskt hand om mig som om jag vore en i familjen.

”Ta bort mig härifrån!”

Sen är det som att Ghoddos plötsligt minns något hemskt. ÖFK:aren blundar, kniper ihop ögonen och ser ut som att han tuggar i sig en riktigt sur karamell.

– Den där jävla intervjun, alltså.

Han hade tidigt försökt poängtera för den iranska landslagsledningen att hans persiska var... rostig.

– "Du är så dålig" säger alltid alla i Sverige till mig. "Okej, okej. Jag är väl inte superbra", tänkte jag, berättar han och fortsätter:

– Men jag var fan sämre än jag trodde. De skrattade åt min persiska där nere. Jag förstod att den är en katastrof. Grammatiken, brytningen, dialekten... allt.

Det blir inte bättre av att förbundet omedelbart lät honom göra en stor tv-intervju.

– Jag sa till dem att min persiska var dålig. "Snälla prata långsamt", vädjade jag.

I stället smattrade de på utav bara helvete med frågor och Ghoddos tappade omedelbart bort sig. Han försökte titta desperat åt det iranska förbundets medieansvarige men fick inget gehör.

– Med ögonen ropade jag: "ta bort mig härifrån!". Han såg mig inte. Jag råkade till och med prata svenska under intervjun när jag inte förstod.

Ghoddos andas ut innan han sammanfattar läget.

– Jag skämde ut mig. Det var tur att jag fick chansen att göra en bättre intervju – som inte var live – lite senare. Det var viktigt att visa att jag kan skämta och snacka utan att vara nervös.

Ghoddos representerade Sverige på U-landslagsnivå, men valde Irans A-landslag i somras.

27 000 nya Insta-följare på en vecka

Iran är redan kvalificerat till VM 2018 och landets populäraste idrottslag. När en ny och för många okänd spelare plötsligt dyker upp i landslagstruppen blir många nyfikna på gränsen till maniska.

– Jag får tusentals kommentarer. Hela tiden! De önskar mig lycka till och undrar när jag blir uttagen till truppen nästa gång. De är sjukt passionerade. Mina följare på Instagram gick från 5000 till 32 000 på en vecka.

Det var inte en röd Ferrari och en blågul att välja mellan. Det var bara en röd Ferrari

Samtidigt strömmar det in mängder av elaka kommentarer, smädelser och ren rasism från svenska nättroll.

– De kallar mig svikare, förrädare och att jag ska flytta "hem" till Iran.

Hur mår du då?

– Jag försöker att inte bry mig. Men jag blir nyfiken på hur en sån person tänker. De har inte en aning om hur det är att stå i mina skor. De vet inte hur jag vill leva mitt liv. Jag har inte gjort någon något ont, säger han och slår ut med händerna:

– Det var inte ens ett val. Jag hade inte två alternativ. Iran frågade mig helt enkelt. Det var inte en röd Ferrari och en blågul Ferrari att välja mellan. Det var bara en röd Ferrari. "Vill du ha den?" Ja! Det hade varit märkligt att säga nej till ett sånt erbjudande.

Hur känns det nu?

– Alltså... jag ville inte sätta press på Sverige eller vad folk nu säger. Det känns så billigt när man påstår det.

”Iran är ett bra lag”

Hur tycker du att det svenska landslaget ska agera när talangfulla spelare kan välja olika landslag?

– Man ska absolut inte "låsa" en spelare bara för sakens skull. Det känns själviskt och lite... smutsigt, ärligt talat. Det borde vara helt uteslutet. I stället ska man uppmuntra unga spelare som gör bra ifrån sig. Berätta att du tror på honom eller henne och låta unga spelare få chansen. Janne Andersson har gett en del unga chansen, men kör ännu mer på det spåret. Då kanske fler spelar för Sverige.

Vad säger du till folk som tycker att Iran är ett nedköp i jämförelse med Sverige?

– Att de är okunniga. Iran är ett riktigt bra lag med spelare från Heerenveen, Olympiakos och Rubin Kazan. De är redan klara för VM, liksom.

Var det en morot för dig?

– Självklart. Men jag vill betona att jag inte självklart kommer bli uttagen till VM. Jag måste fortsätta prestera på en bra nivå. Jag hoppas också att Sverige går vidare. Tänk om vi hamnar i samma grupp? Det vore superkul.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)