Höll sitt löfte – nu är han försvunnen

Fotbollsstjärnan 2015: ”Hoppas det blir svårt att hitta mig”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
I Barcelona vann han allt.
Foto: Hiro Komae / TT / NTB Scanpix
I Barcelona vann han allt.

Han var för bara några år sedan en av världens mest hyllade målvakter men konstaterade med facit i hand att han aldrig borde ha blivit fotbollsspelare.

Efter att ha avslutat sin karriär har världsmästaren Victor Valdés nu hållit sitt löfte.

Och försvunnit.

Victor Valdés har vunnit allt värt att vinna som fotbollsspelare. Under karriären i Barcelona blev det bland annat sex ligasegrar, tre Champions League-titlar och en triumf i klubblags-VM och med Spanien spelade Valdés hem såväl VM 2010 som EM 2012. Trots det sa fotbollsidolen redan 2015 att han aldrig borde ha blivit fotbollsspelare.

– Om jag fick leva om mitt liv skulle jag förändra en hel del. Jag skulle aldrig bli målvakt igen. Det är inget lätt liv och de gånger jag gjort bra ifrån mig har ändå inte kunnat väga upp för all den smärta jag också upplevt. Det finns många dagar när du helt enkelt inte vill vara med. Det är jobb, jobb, jobb och oavsett hur det slutar... Jag nådde toppen men kan ändå berätta om tusentals ögonblick av lidande, sa spanjoren till colombianska RCN.

”En reningsprocess för min ödmjukhet”

Foto: NILS JAKOBSSON / © Bildbyr n

Victor Valdés kanske allra tyngsta ögonblick inom fotbollen kom i mars 2014 när målvakten ådrog sig en allvarlig knäskada. Rehabiliteringen gjorde att Valdés missade VM 2014 och innebar även slutet på hans tid i Barcelona då karriären efter säsongen istället fortsatte med en misslyckad sejour i engelska Manchester United.

Men knäskadan lärde också Victor Valdés en viktig läxa.

– Jag bodde på ett hotell i Tyskland under rehabiliteringen och åkte tunnelbana varje dag till kliniken. Tack vare det vänliga folket i Hamburg så kunde jag passera som en helt okänd människa, vilket aldrig hade hänt i Barcelona. Efter så många år förstod jag vad det innebär att betala för en kaffe och köpa en tågbiljett, saker du aldrig gör som fotbollsstjärna. Vi fotbollsspelare lever ett overkligt liv men knäskadan tog mig tillbaka till verkligheten och var som en reningsprocess för min ödmjukhet, sa Valdés i intervjun 2015.

”Ska bara vara med mina barn”

Då passade målvakten, med sin då nyvunna insikt om livet, också på att avlägga ett löfte: Att när karriären var över avsluta alla sina sociala medier-konton.

– När ljuset slocknar, och det kommer det göra en dag, ska jag bara vara med mina barn och lära dem vad de kan bli när deras ljus tänds. Men för mig personligen hoppas jag att det kommer vara väldigt svårt att hitta mig.

Nu har ljuset också slocknat. Efter att ha lämnat Middlesbrough i somras tog 35-årige Valdés på nyårsafton avsked av sin fotbollskarriär.

På Instagram publicerade målvakten en bild på en öde landsväg och texten ”Tack för allt”. Sedan raderade han kontot med 1,2 miljoner följare.

Och försvann.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.