FOTBOLLS-PARTYT

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-25

I dag smäller det
i Premier League

Det har inget med boxning att göra.

Knappast något med fotboll heller. Från början.

Ändå är boxing day – annandag jul – årets främsta fotbollsdag i England.

Och har varit så i generationer.

Följ ämnen

Ingenmansland, julen 1914.

Det är julaftonskväll i skyttegravarna, och alldeles tyst.

Då hörs plötsligt en ensam röst i kylan i belgiska Flandern. Någon sjunger en julsång på tyska och plötsligt kommer svaret från andra sidan fältet – på franska och engelska.

Den tysta överenskommelsen om vapenvila under julhelgen har blivit en av första världskrigets mest gripande berättelser. En berättelse som slutar med att soldater från båda sidor lämnar ”tryggheten” i skyttegravarna och möts mitt i Ingenmansland, för en fotbollsmatch.

Inga strider återupptogs under julhelgen, men den 27 december var krigets verklighet tillbaka.

Sant? Troligtvis. Alltför många vittnesmål kan berätta att det inte handlar om en mytomspunnen julsaga. Men att scenerna på västfronten skulle ligga bakom nutidens engelska annandagsfotboll är däremot mindre sannolikt.

Klart är visserligen att sport och gemenskap har varit grundläggande ord för engelska boxing day. Och kanske var det just därför som okända och kända soldater bytte granater mot en egentillverkad fotboll den där julhelgen 1914.

En dag för gåvor

Men boxing day har en långt mycket längre historia än så. Och ordets språkhistoriska bakgrund vittnar om ett klassamhälle som för länge sedan har suddat ut sina gränser, men som ändå har traditioner som lever kvar.

Handlar det om boxning? Nej.

Handlar det om fotboll? Nej. Inte egentligen, men att det handlar om en dag där unga som gamla kan samlas kring en gemensam aktivitet är klart.

I Storbritanniens viktorianska 1800-tal var 26 december en dag som handlade om gåvor. Överklassen gav sitt tjänstefolk ledigt och nöjde sig i stället med en lättare kall-buffé, iordninggjord av tjänarna dagen före. De högre ståndsfamiljerna tackade också tjänstefolk och pålitliga hantverkare med små paket – som tack för det gångna året.

Presenterna kallades ”Christmas boxes” och det var även vanligt att kyrkorna öppnade sina så kallade ”alms boxes” (allmosekistor) för att ge pengar till behövande.

Där har ordet ”boxing day” alltså sin bakgrund, men vad har då dagen med fotboll att göra? Den enkla anledningen: Männi-skor vill samlas, och kanske komma ut ur stugorna efter julfirandet.

En jämförelse med den klassiska annandagsbandyn i Sverige är inte helt utanför sammanhanget.

När 1800-talets tjänstefolk fick ledigt, för att få träffa sina familjer efter juldagen, skapades nämligen en dag när både välbärgade och mindre lyckligt lottade kunde ta ett kliv bort från vardagsbestyren. Annandagen blev en dag att umgås och både sällskapspel och sport blev tidigt tydliga inslag.

Hästkapplöpning var ett populärt nöje, rävjakt ett annat. Men snart kom också mer och mer fotboll in i bilden.

Inget ledigt under julen

Numera spelas så gott som full omgång i Premier League på annandag jul. Och när spelschemat för ligan släpps på sommaren är motståndet på boxing day – ofta en lokalrival – av största intresse för supportrarna.

Det är en dag då alla de stora stjärnorna är igång samtidigt. Det är också en dag som markerar halvtid i Premier League-säsongen.

Att ta ledigt under julhelgen är inget för engelsmännen. Så fort frågan har rests under åren har traditionsälskande britter opponerat sig. Att gå på match på annandagen, eller åtminstone se en på tv, räknas som kultur.

– Boxing day’s fotbollsmatcher är lika mycket tradition som kalkon och julpudding, säger Liberaldemokraternas Don Foster.

Alla ska känna sig delaktiga

Flera generationer fotbollssupportrar är nämligen uppvuxna med att boxing day är lika med fotboll. Och alla har sina egna favoritminnen från dagen.

Annandagen 1963 är ett sådant datum. Då gjordes otroliga 66 mål – på tio matcher – i högsta serien. Bland annat besegrade Fulham Ipswich med 10–1, och Blackburn vann mot West Ham med 8–2.

Men kanske handlar det allra främst om... gemenskap. Fotbollen får symbolisera en tradition och ett helgdagsfirande som alla samhällsklasser kan känna sig delaktiga i.

Att forna brittiska kolonier, som Ghana och Tanzania, har tolkat boxing day bokstavligt och faktiskt arrangerar kampsportsgalor den 26 december gör att dagen – trots allt – kanske ändå handlar om boxning. Också.

Men först på listan: Att mötas. Över gränserna. Precis som soldaterna i Ingenmansland, julen 1914.

Följ ämnen i artikeln