PORTIMÃO. IFK Göteborg ställde upp med ett extremt reservbetonat lag kompletterat med spelare från Västra Frölunda.

Då var sjuan i portugisiska andraligan, CD Mafra, överlägset i 1–7-förnedringen.

– Våra unga killar kan ha nytta av det här, säger Blåvitts team manager Hannes Stiller.

IFK Göteborg

Efter tre minuter seglade ett högerinlägg från CD Mafras Falé in i mål bakom Elis Bishesari.

Tre minuter senare var Göteborgsmålvakten mer chanslös när Rodrigo Matos stötte in 2–0 från nära håll.

Utspelning första 45

Det såg ut att bli en överkörning från hemmalaget Mafra, sjua i portugisiska andradivisionen som ställde upp med fyra, fem ordinarie startelvaspelare – och det blev det, i synnerhet i den första halvleken.

IFK Göteborg matchade fyra spelare med viss erfarenhet från tävlingsspel med A-laget – målvakten Bishesari, Linus Carlstrand, Alai Ghasem och Vilmer Tyrén. Övriga var blåvita juniorer och inlånade spelare från samarbetsklubben Västra Frölunda.

Bishesari fortsatte att vara olycklig. I 23:e minuten blev han av med bollen och Rodrigo Matos rullade in sitt andra mål till 3–0 i tom kasse.

Utspelningen fortsatte med 4–0 (38) när Falé från nära håll nickade in ett inlägg från vänster. Matos fullbordade ett hattrick med 5–0 (40) och siffrorna kunde varit ännu större när domaren blåste av första halvlek.

Det var en utspelning av juniorer och spelare från svenska division två som mötte ett alldeles för bra motstånd.

Jämnare andra halvlek

Spelet blev jämnare i den andra halvleken. Ett 50-tal Blåvittanhängare på plats på Municipal Bela Vista-stadion fick jubla i 50:e minuten när Vilmer Tyrén 1–5-reducerade efter fint förarbete från Linus Carlstrand.

En alltför djärv passning från inhoppande målvakten Adam Benediktsson (som stod för ett par vassa räddningar också) ledde till 6–1 (84) för Mafra genom Nibe.

7–1 (89) gjorde av Lucas Gabriel precis innan slutsignalen.

IFK Göteborg skulle egentligen ha mött danska ligaledaren Midtjylland som drog sig ur matchen på grund av skador och juniorspelare som rest hem för Uefa Youth League.

CD Mafra blev motståndare i stället. Då valde även ett skadedrabbat IFK Göteborg att flyga ner spelarna från Västra Frölunda till matchen där även avsparkstiden ändrades i sista stund.

”Inte i IFK Göteborgs DNA”

Efter matchen och 1–7-förnedringen säger IFK Göteborgs team manager Hannes Stiller:

– Det var inte helt bra att det inte blev som vi hade tänkt från början (att möta Midtjylland). Nu blev det som det blev.

– Vi hade skrivit på ett avtal att spela matcher. Det bryter inte IFK Göteborg, då spelar vi. Det ligger inte i vårt DNA att kasta in handdukar. Då fullföljer man avtalen, säger Stiller.

Är det bra för era unga killar att förlora med 1-7?

– Att spela mot väldigt bra spelare, och som i första halvlek, få reda på vad som krävs för att nå ut i Europa – tar man med sig det, så tror jag dom har nytta av det.

– Vi slet i första halvlek, och resultatet är inte bra, men killarna reste sig i andra halvlek. Dom har trots allt inte spelat någonting ihop, säger Hannes Stiller.

Flera av Blåvitts ordinarie spelare satt på läktaren.