”Allt handlade om Isak, det var helt galet”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Den som vinner kommer skriva historia.

Mirandés kan bli första andradivisionslaget i final på 40 år.

Isak leder vägen för Real Sociedads största match sedan 80-talet.

– Han är säsongens största genombrott.

På lördag åker Alexander Isak och hans Real Sociedad till Europas största fotbollsarena och för första gången på åratal är tre poäng på Camp Nou högst möjligt. Trots det är det inte matchen mot Barcelona som hela San Sebastian pratar om den här veckan. Istället handlar allt om den match som ska spelas på Estadio Anduva, med kapacitet för 5 759 åskådare, tre dagar tidigare, mot ett andradivisionslag från en stad vars befolkning inte ens skulle kunna fylla en tredjedel av Camp Nou. 

Cupsemifinalen mot Mirandés ikväll är inte bara veckans största match för Real Sociedad, det är inte säsongens största match, inte ens decenniets. Det är den största matchen Real Sociedad har spelat sedan 80-talet. För Mirandés är det kanske den största någonsin.

Foto: Juan Manuel Serrano Arce / Getty Images Europe

– För La Real betyder detta något otroligt. Under 80-talet vann Real Sociedad två ligatitlar och tog sig till två cupfinaler men sedan dess har det känts som en cupförbannelse. Det har gått över 25 år sedan Real Sociedad senast gjorde något anmärkningsvärt i cupsammanhang, säger Mikel Recalde, lokaljournalist på Noticas de Gipuzkoa. 

Det finns så mycket som är speciellt med den här matchen att man inte riktigt vet var man ska börja. Mirandés är succélaget som chockat hela Spanien genom att slå ut de tre La Liga-lagen Celta, Sevilla och Villarreal för att ta sig till semifinal. Tar de sig till final blir det första gången på 40 år som ett andradivisionslag når den spanska cupfinalen.

”En förlorad generation”

Sist det skedde var när Real Madrids b-lag Castilla slog ut just Real Sociedad i cupsemifinalen 1980. Precis som i årets upplaga hade Real Sociedad vunnit första mötet på hemmaplan med 2-1. Kan Mirandés följa upp Castillas bragd från 40 år tidigare och komma med en egen comeback så blir de endast det femte andradivisionslaget i historien att nå final.

För att göra mötet lite extra kryddat, som om det behövdes, heter Mirandés tränare Andoni Iraola, som tillbringade hela sin spelarkarriär i Real Sociedads ärkerival Athletic Club de Bilbao, som också kan komma att bli motståndet för det lag som tar sig till final.

I San Sebastian drömmer man om en final mot ärkerivalen, och många supportrar har redan bokat både hotell och flyg till Sevilla där finalen spelas. Det handlar inte om arrogans eller underskattning. Det handlar om att inte missa något som tidigare bara varit en dröm, en chans man kanske bara får en gång i livet.

– 25 år utan framgång i cupen är en hel livstid, vi har en förlorad generation som inte vet vad en riktig Copa del Rey match för La Real är. Vi har barn som aldrig sett Real Sociedad ta sig vidare från de första omgångarna i cupspelet, därför betyder det så mycket, för att de förhoppningsvis ska få se Real Sociedad vinna en titel, istället för att på tv se Messi och co vinna igen, se oss göra det, visa att vi är kapabla att vinna, säger Recalde.

Foto: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images Europe

300 euro för en biljett

Bara att få tag på en biljett till kvällens match mot Mirandés har varit svårt. Arenan tar knappt 6 000, Real Sociedad har fått lite mer än tusen biljetter och betydligt fler förväntas göra resan utan biljett. På en hemsida har någon lagt upp en biljett till försäljning för 400 euro, på en annan har Real Sociedad fans erbjudit sig att betala 300 euro för sina biljetter. För att sätta det hela i perspektiv så går normalt en biljett på Estadio Anduva för ca 20 euro.

– I San Sebastian och Gipuzkoa är folk inte Real Madrid- eller Barcelona-supportrar, de är Real Sociedad fans till döden. På skolgårdarna har majoriteten av barnen Real Sociedad-tröjor på sig. Man märker att något stort är på gång, går du på gatan idag hör du fotbollssnack överallt. Det är en stad, en provins där La Real är motorn, vinner La Real då mår alla bra, förlorar de är allt sorgset, säger Recalde.

Och att Real Sociedad ikväll kan gå ut och spela denna historiska match har de en 20-årig svensk att tacka för. Det var nämligen Alexander Isak som säkrade avancemanget efter att nästan på egen hand sänkt Real Madrid på Santiago Bernabeu med två mål och en assist i 4-3 vinsten.

– För någon dag sedan kom tre skolklasser till Zubieta (Real Sociedads träningsanläggning), spelarna kom ut för att hälsa och normalt sett är det de lokala stjärnorna som är de största idolerna som Mikel Oyarzabal, men nu handlade allt om Isak, det var helt galet. Barnen slogs nästan för att få en autograf eller bild med Alexander Isak, berättar Recalde och fortsätter.

Foto: Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images Europe
Alexander Isak.

– Han är säsongens stora genombrott och det säger en hel del i ett Real Sociedad där du har Martin Ödegaard. Under de första månaderna pratade alla om Ödegaard, det har varit en enorm mediabevakning på honom från Madrid, Isak smög nästan in lite genom bakdörren. Han är en helt extraordinär fotbollsspelare, men mer än det är han väldigt omtyckt i laget. Sättet han tog sig an sin situation som bänkspelare i början var imponerande, man visste att när han väl fick chansen så skulle han ta den, men jag tror ingen av oss förväntade sig att han skulle göra det på de vis han gjorde. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.