Bara 2–2 för Häcken i CL-playoffet efter rejäla bjudningar

Publicerad 2023-10-11

GÖTEBORG. Lottningen mot Twente sas vara bra.

Men Häckens damer fick bara 2–2 mot Twente i playoffet till Champions League – efter två rejäla bjudningar.

– Min passning är katastrofal, säger Anna Sandberg till Sportbladet.

Häcken kom till playoffmötet till Champions League med Twente med stukat självförtroende efter bara en seger på fem senaste matcherna i damallsvenskan.

Holländska fjolårstvåan däremot med sex raka segrar sedan tävlingssäsongen inleddes och med målskillnaden 26–5.

Twente betraktades som en drömlottning i sista steget för att nå CL-gruppspelet – men det blev en mardrömsöppning på Bravida Arena inför 1 356 åskådare.

Häckenassist vid 0–1

Vänsterbacken Anna Sandberg bjöd på en rejäl indianare när hon slog bollen inåt, rakt i gapet på Twentes Taylor Ziemer som tog sig in straffområdet och enkelt placerade in 1–0 för gästerna (15).

– Jag bjuder dem på första målet. Jag blev stressad, jag hade inte så många alternativ. Det är ett katastrofalt pass, säger Sandberg i Sportbladets TV-sändning efter slutsignalen.

Häcken åkte även på klyschan ”en olycka kommer sällan ensam”.

I 39:e minuten försökte landslagsstjärnan Elin Rubensson med ett avslut från distans (högt över). I skottögonblicket skadade mittfältaren vänsterlåret, tvingades kliva av och skadan lindades hårt. In kom i stället Filippa Curmark.

Häcken fick till en nödvändig kvittering precis före pausvilan. Katariina Kosola hittade Felicia Schröder med en fin stickare och den 16-åriga anfallaren tryckte in 1–1 i bortre hörnet två minuter in på första halvleks tilläggstid.

Nästa klyscha? Häcken kom delvis in som ett nytt lag i början av andra halvlek. Kosola gjorde 2–1 framspelad av tidigare olyckliga Sandberg.

Misstag av Falk

Men ett mindre lyckat ingripande av landslagsmålvakten Jennifer Falk gav 2–2 (53) när skottet rakt mot Falk från Leonie Vliek trasslade sig i mål och Häcken tappade lite av det tidigare momentum man fått i inledningen av andra halvlek.

Några fler mål blev det inte på Bravida Arena när regnet piskade ner över Hisingen och matchen slutade 2–2.

– Jag är besviken med tanke på starten vi hade i andra halvlek. Vi skapade en del målchanser. Men vi ska slå Twente i returen om en vecka. Jag tycker våra chanser till det är goda, säger Häckentränaren Mak Lind till Sportbladet.

Playoff-returen mot Twente spelas om en vecka i nederländska Enschede.

Kan bli första svenska klubben

Häcken beräknar att ett CL-gruppspel för damerna är värt minst 6–10 miljoner kronor, uppger klubbdirektören Marcus Jodin till Göteborgs-Posten.

Häckens herrar spelar i Europa Leagues gruppspel. Skulle Häckens damer ta sig till Champions Leagues gruppspel blir Hisingsklubben den första svenska föreningen med både herr- och damlag i europeiska gruppspel.